Var nära att dö – nu leder van Dijk sitt land i EM-semifinal


– Det var faktiskt ingen anfallare som hade en chans mot honom. Han var fysiskt stark och hade en naturlig talang för att ta bollen från motståndarna i precis rätt ögonblick. Han har alltid haft den typen av medvetenhet, ingen lärde honom det. Positionellt sett var han väldigt imponerande hur han försvarade ytor och reagerade på motståndares och medspelares rörelser. Det är en specifik egenskap, det är som att han intuitivt vet hur han ska försvara.
Jan van Loon minns mycket väl de första åren av Virgil van Dijk i Willem II:s akademi. Klubbens tidigare akademidirektör visste att de hade att göra med en diamant i ojämnheten, även om det också fanns utrymme för utveckling.
– Ibland kunde han framstå som lakonisk, lite för lättsam. Vissa ungdomstränare kanske till och med tycker att han var lat, säger Jan van Loon.

En annan omtalad funktion var hans punktlighet, eftersom van Dijk kunde dyka upp sent till träningen. Det kom till en punkt där några tränare undrade om den unge försvararen borde få stanna i klubben. När van Loon blev mer intresserad av ynglingen fick han större insikt i van Dijks personliga liv.

Virgil van Dijk (till höger) har varit en av Liverpools viktigaste spelare de senaste åren.  Tillsammans med klubben har han vunnit Premier League (2019–20) och Champions League (2018–19).

– Hans föräldrar var skilda och ibland fick han ta hand om sin yngre bror och syster. Ibland var han tvungen att hämta dem från skolan och fixa lunch till dem innan han kunde hoppa på bussen för att träna med Willem II. Det gjorde att han kunde komma för sent, och när jag frågade honom av en anledning förklarade han alltid i detalj vad som hade hänt. En gång hade hans lillebror bett om jordnötssmör på sin macka, något han behövde köpa i mataffären – och då missade han bussen. Den perioden har format honom både som person och som fotbollsspelare.
van Loon, som också var träningsansvarig i Arsenals ungdomsakademi, såg till att van Dijk fick stanna i akademin på Willem II. Men han hade mindre koll när det gällde att erbjuda försvararen ett proffskontrakt. Högre upp i klubben väntade man med att presentera ett erbjudande.
– Det fanns ingen enig åsikt om honom i klubben och jag tror att Virgil kände det, att opinionen bland de idrottsansvariga var delad.
Det skapade en unik möjlighet för andra klubbar och när FC Groningen lämnade ett bud bestämde sig van Dijk för att ta den chansen. Men det innebar också att han var tvungen att flytta 25 kilometer från sin mammas hus – från söder till norra Nederländerna.

Virgil var sjuk, men vi visste inte riktigt hur illa det var. Vi trodde att han hade influensa.

Förutom att bosätta sig i sin nya miljö behövde han också anpassa sig till sin nya klubb. Det tog tid och när han väl gjorde det och fick spela för a-laget dök ännu en stor utmaning upp mot slutet av säsongen 2011–12. Men den här gången på ett helt nytt sätt.
van Dijk blev sjuk och inom några dagar förvandlades en till synes oskyldig magsmärta till något mycket allvarligt. Dick Lukkien, nuvarande tränare för Groningens a-lag, arbetade med van Dijk i b-laget och minns detta tydligt.
– Virgil mådde dåligt, men vi visste inte riktigt hur illa det var. Vi trodde att han hade influensa. Efter att ha varit hemma i några dagar hade han mycket ont och fick åka till det lokala sjukhuset, men de kunde inte hitta något fel och skickade hem honom igen. Men smärtan blev värre och när hans mamma reste från södra Nederländerna för att träffa honom insåg hon hur illa det var. Tillsammans åkte de till ett annat sjukhus. Det visade sig vara avgörande. Jag är väldigt glad att hans mamma agerade så rätt. Jag tror att hon instinktivt kände att något var riktigt fel, säger Dick Lukkien.

Under andra svängen på sjukhus läkarna upptäckte en blindtarmsinflammation i kombination med peritonit och en infektion i njurarna. De bestämde sig för att operera omedelbart.

Dick Lukkien, nuvarande huvudtränare för FC Groningen.

Operationen gick bra, delvis för att van Dijk har en bra fysik, men läkarna sa till honom att han hade tur. De förklarade att en person som inte är vältränad, eller är äldre, inte skulle ha överlevt.
Men även efter operationen var hans tillstånd kritiskt och van Dijk behövde stanna på sjukhuset. Flera månader senare berättade han för holländska Voetbal International om den intensiva perioden.
– Jag minns hur det var att ligga i den där sängen. Allt jag kunde se var alla rören som hängde ut ur mig. Min kropp var trasig, jag kunde inte göra någonting. I sådana ögonblick spelar du ut de värsta scenarierna i ditt huvud. För första gången i mitt liv var fotboll en liten sak. Mitt liv stod på spel. Min mamma och jag bad till Gud och vi diskuterade möjliga resultat. Någon gång fick jag skriva på några papper, det var någon form av testamente. Om jag skulle dö skulle en del av mina pengar gå till min mamma. Naturligtvis var det ingen som ville prata om det, men vi var tvungna. Det kunde ha varit över, sa försvararen då.

För Virgil van Dijk och Nederländerna väntar England i semifinal.  Vinnaren där får möta Spanien eller Frankrike i EM-finalen.

van Dijk överlevdemen hans kropp var svag och under veckorna som följde var hans tillstånd fortfarande känsligt.
– Jag blev chockad över det som hände och när han kom tillbaka till klubben hade han förändrats från en man till en person som hade krympt. Men som tur var återhämtade han sig snabbt. Den säsongen spelade han inget mer, men han var tillbaka i matchen igen under sommaren, säger Dick Lukkien.

Från den nya säsongen utvecklades van Dijk snabbt. Både på och utanför planen blev han starkare och började se ut som en färdig spelare. Efter en säsong kom skotska Celtic in i bilden och efter det gick det snabbt. Först en flytt till engelska Southampton, sedan till Liverpool och väldigt snabbt hade han utvecklats till en av världens bästa försvarare.
Onsdag kväll bjuder på ytterligare ett speciellt ögonblick. Han ställs sedan mot nationen där han spelar sin klubbfotboll, i en mycket viktig match. Om van Dijk lyckas ta sig hela vägen till finalen i Berlin och vinna EM med sitt land skulle det bli en av hans livs största kvällar.

Lämna ett svar