Förändrade resmönster när extremvärmen drabbar Sydeuropa


Under sommaren har värmeböljor flyttat in över populära resmål som Italien, Spanien och Grekland. Årets juni var den hetaste som registrerats sedan 1960 i Grekland, rapporterar AFP, och i början av juli tvingades över 100 svenska turister evakuera sina hotell på ön Kos efter en svår skogsbrand.

Sommaren 2023 var den varmaste någonsin mätt globalt, enligt EU:s klimattjänst Copernicus. Medelhavet har pekats ut som särskilt sårbart för klimatförändringar med sin närhet till ökenområdena i Nordafrika.
Samtidigt är Medelhavsområdet ett favoritmål bland svenskar när semestern står för dörren. Italien, Spanien, Frankrike och Grekland toppar listan över Europas populäraste resmål, enligt Eurostat. De flesta resor sker under sommarmånaderna.
Men det börjar förändras.

Under sommaren härjade omfattande skogsbränder i Grekland.

– Om man tittar på beteendestudier är det tydligt att folk i mycket större utsträckning reflekterar över hur värmen påverkar ens resa, säger Robert Pettersson, turismforskare på Mittuniversitetet.
Den senaste tiden har begreppet “coolcation” har etablerats, där människor flyr värmen och söker ett kallare norr. Susanne Andersson, vd för turistorganisationen Visit Sweden, säger att fenomenet inte bara handlar om temperaturen.
– Det handlar också om att resa till platser som är lite lugnare, där det inte är så mycket turister, säger hon.

Turismforskaren Robert Pettersson har noterat att klimatet och värmen har blivit en allt viktigare faktor när folk bokar resor.

En undersökning gjord i Tyskland på uppdrag av Visit Sweden visar att runt 40 procent av befolkningen planerar att ändra sina resvanor på grund av den sydeuropeiska värmen.
Enligt en undersökning av European Travel Commission som Väktaren har tagit del av har 76 procent av Europas befolkning anpassat sina resor till klimatförändringarna. Samma undersökning visar att ungefär 17 procent av européerna undviker vissa destinationer med mycket höga temperaturer.

För närvarande finns det dock ingen statistik som tyder på att folk faktiskt har ändrat sina resvanor på grund av värmen i söder, och i Sverige har man ännu inte kunnat se någon drastisk förändring av turisttillströmningen. Historiskt sett har antalet utlandssvenskar varit högre än antalet utifrån som kommer hit, men det gapet minskar successivt.
– På lång sikt kan man anta att vi kommer att se förändringar på marknaden, både i tid och rum, säger Robert Pettersson.
Tid, för fler kommer att välja bort sommarmånaderna till förmån för att resa resten av året, när det inte är lika varmt längs ekvatorn. Rum, dit folk ska resa norrut.
– Vinnaren på den framtida resemarknaden kan bli norra Polen, Tyskland och för all del Norden, säger Robert Pettersson.

En turist svalkar sig i Cordoba, Spanien.

Samtidigt sker en anpassning på de populära semesterorterna. Anläggningarna är utrustade med svalkande luftkonditionering och de bygger mer skuggiga platser för att kunna skydda sig mot den gassande solen.
– Framöver kan det bli aktuellt att jobba med kommunikation och få ut budskapet att turisterna är trygga på platsen trots värmen, säger Robert Petterson.
Han påpekar att vinterdestinationer står inför liknande utmaningar, men där handlar det om att värmen hotar snötäckta skidbackar.
Bortfallet av sommarturister för de väletablerade semesterorterna kan nog kompenseras av att fler reser dit under andra delar av året, tror Robert Pettersson.
För det verkar inte som att det faktum att själva resandet också är en bidragande orsak till den extrema värmen påverkar folk att stanna hemma.
– Det verkar som att drivkraften att resa är så stor att man gör det oavsett, säger Robert Pettersson.

Lämna ett svar