Israelisk attack mot FN-byggnad | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Israelisk attack mot FN-byggnad

  En israelisk attack i Gaza har riktats mot en FN-byggnad, enligt medicinsk personal och militären. Den israeliska armén hävdar att Hamas använder byggnaden som bas för sina attacker.

  Den israeliska armén hävdar att attacken var riktad mot militanta Hamas-medlemmar som opererade inifrån en byggnad som tillhörde FN:s palestinska organ UNRWA.

  FN-organet har inte haft någon kontroll över byggnaden sedan oktober. Israeliska styrkor hävdade redan i februari att de hittat tunnlar som tillhör Hamas under byggnaden. (TT)

  Läs mer här.

Senaste nyheterna

 • Tre kvinnor dödade – jaga mannen med armborst

  En man som tros vara beväpnad med ett armborst jagas av brittisk polis efter att tre kvinnor dödats i ett hus i Bushey, nordvästra London.

  De tre kvinnorna, som alla var släkt, hittades allvarligt skadade på tisdagskvällen. Polis och ambulanspersonal försökte rädda kvinnorna, men de dog på platsen.

  Polisen har inte sagt om mannen, som är 25 år, har någon koppling till kvinnorna. De varnar för att han kan vara beväpnad med ett armborst och säger att allmänheten inte ska närma sig honom. (TT)

 • Tolv barn döda i bussolycka i Sydafrika

  Tidigt på onsdagen dog tolv barn på väg till skolan i en busskrasch i Johannesburg, Sydafrika. Minibussen de färdades i välte och fattade eld efter att ha blivit påkörd av ett annat fordon, säger regeringen.

  Föraren som körde barnen dödades också i dödsolyckan och sju barn fördes till sjukhus för vård. Barnens ålder har inte offentliggjorts.

 • 20 döda i israelisk attack mot Gaza

  Israeliska luftangrepp dödade 20 palestinier i centrala Gaza tidigt på onsdagsmorgonen, enligt sjukvården i den Hamas-kontrollerade remsan.

  Bland de döda finns sex barn och tre kvinnor, enligt den lokala hälsomyndigheten. Några av offren ska ha befunnit sig i de “säkra zonerna”, där Israels militär uppmanade palestinier att söka skydd under offensiven i Gaza.

  Tolv av offren ska ha dött i attacker mot tre hus i Nuiserat, som sedan 1948 har fungerat som ett flyktingläger för fördrivna palestinier. En reporter från nyhetsbyrån AP räknade kropparna på ett lokalt sjukhus.

 • Microsoft lämnar Open AI:s styrelse

  Microsoft lämnar Open AI:s styrelse. Molntjänstjätten, som har investerat 13 miljarder dollar i den amerikanska skaparen av Chat GPT, har meddelat Open AI att man drar sig ur företagets styrelse, där man har haft en plats utan rösträtt sedan slutet av förra året.

  “Under de senaste åtta månaderna har vi sett betydande framsteg från den nybildade styrelsen och vi är övertygade i företagets riktning. Vi tror inte längre att vår begränsade roll som observatör är nödvändig”, skriver Microsoft i ett brev till Open AI som nyhetsbyrån Bloomberg tagit del av.

 • De försökte smuggla 100 ormar – i byxorna

  En man har ertappats när han försökte smuggla över 100 levande ormar – i sina byxor.

  Händelsen inträffade på tisdagen när resenären stoppades av tullen vid gränsen till Shenzhen-regionen från Hongkong, enligt kinesiska tullen.

  Vid en inspektion upptäckte tulltjänstemännen att resenären hade fyllt sina fickor med sex tygpåsar hopbundna och tejpade.

  “När påsarna öppnades visade sig de innehålla levande ormar av alla former, storlekar och färger”, enligt ett uttalande.

  Totalt hittades 104 ormar, varav flera inte finns naturligt i landet. (TT)

 • SJ tar över nattågen till övre Norrland

  SJ tar över nattågstrafiken mellan Stockholm och Luleå och norska Narvik, enligt ett pressmeddelande från Trafikverket.

  Avtalet gäller från 15 december och ett år framåt och det finns möjlighet till förlängning ytterligare ett år.

  Det innebär att avtalet med Vy tåg, som ansvarat för trafiken sedan december 2020, inte förlängs.

  Senast SJ ansvarade för sträckans nattåg var mellan 2008 och 2020.

 • Peab bygger ut Göteborgs centrala

  Byggkoncernen Peab har fått uppdraget att bygga det nya stationshuset på Göteborgs central, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

  Kontraktssumman är 870 miljoner kronor och beställare är Jernhusen.

  Bygget av det nya stationshuset, som fått namnet Göteborg Grand Central, påbörjas omgående.

 • Oväntat fall i norsk inflation

  Inflationen i Norge – alltså konsumentprishöjningar i årstakt – var 2,6 procent i juni, enligt landets statistikbyrå. Det kan jämföras med en inflation på 3 procent i maj.

  Nedgången var oväntad. Analytiker hade i genomsnitt förväntat sig en oförändrad inflationssiffra på 3,0 i juni, enligt en sammanställning från Bloomberg.

  Även Danmark redovisar nya inflationssiffror. Där uppgick inflationen till 1,8 procent på årsbasis. I maj var den 2,2 procent. (TT)

 • Stororder till Skanska – brobyggen i USA

  Byggkoncernen Skanska tecknar avtal med transportmyndigheten i delstaten New York om byggnation av bland annat en ny järnvägsbro.

  Värdet på ordern uppgår till cirka 6,3 miljarder kronor, meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

  “Den nya bron kommer att möjliggöra höghastighetståg för både passagerare och gods, samt ge fotgängare och cyklister säkrare och bättre möjligheter att korsa Hudsonfloden”, skriver Skanska i pressmeddelandet.

  Arbetet påbörjades i maj och beräknas vara klart i mars 2028.

 • Risk för skyfall i Götaland

  Räkna med regn, på sina håll ösregnaktigt, varnar SMHI, på många håll upp till södra Norrland i dag.

  I västra Götaland gick Västtrafik redan i går ut med besked om inställda avgångar. Enligt P4 Väst gäller det bland annat tåg mellan Göteborg och Strömstad och mellan Göteborg och Vänersborg.

  Gula varningar för skyfall finns för Götaland och sydvästra Värmland. Där kan det falla mycket regn på kort tid. (TT)

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar