Ulf Kristersson inför Nato-mötet: ”Dramatiska förändringar” | Sverige


Den svenska delegationen är i Washington för att delta i sitt första möte som officiell medlem i alliansen. Mötet har redan startats av USA:s president Joe Biden, som är värd.

– Vi landade i går och kommer att ha två hektiska dagar här, säger Ulf Kristersson på en presskonferens på onsdagen.

Enligt premiärministern kommer toppmötet att behandla tre huvudämnen – avskräckning och försvar, stöd till Ukraina och samarbete med partners utanför Nato.

– Det har skett dramatiska förändringar de senaste åren, och det är en förändrad organisation vi går in i och formar, säger han.

Första fasen av integrationen avslutad

Ulf Kristersson säger att den första fasen av Sveriges anpassning till Natosamarbetet nu är klar.

– Vi lägger två procent av BNP på försvaret och vi kommer att gå längre och längre än så. Vi är bland de 23 länder som når vad som måste anses vara ett golv och inte längre ett tak.

Under 2014 satte bara tre länder två procent eller mer på sitt försvar. Det ser försvarsminister Pål Jonson på allvar under presskonferensen.

– Sedan 2014 har vi genomfört den största förstärkningen av det kollektiva försvaret på en hel generation. Då nådde bara tre länder målet på 2 procent.

Utrikesminister Tobias Billström beskriver Ukraina som en ödesfråga för Europas säkerhet. Han vill se att Nato tar en tydligare roll i samordningen av Natostödet framöver.

– Mer än 99 procent av allt militärt stöd som Ukraina har fått har kommit från Natoallierade och då är det rimligt att Nato får en större roll när det gäller hur det stöd som ges ska gå till, säger Tobias Billström.

– Vi är överens i alliansen om att Ukrainas framtid ligger i Nato, säger utrikesministern.

Lämna ett svar