Kraftig minskning av fattigpensionärer – hufvudstadsbladet


Sedan 2022 har andelen fattigpensionärer sjunkit från 15 procent till 7 procent. Enligt Pensionsmyndigheten beror det bland annat på att garantipensionen har höjts och inkomstpensionstillägget har införts.
– När inflationen är hög är pensionärerna skyddade och i stor utsträckning har de pensionsförmåner som utvecklas i takt med prisökningarna, säger Ole Settergren, analyschef på Pensionsmyndigheten.

Trots minskningen finns det fortfarande runt 140 000 fattigpensionärer i Sverige, enligt Settergren. För två år sedan var det runt 300 000.
– Generellt visar alla våra analyser att pensionärernas ekonomi är ganska stabil och på en nivå som vi anser är rimlig. Men det betyder inte att det inte finns pensionärer som har dålig ekonomi, säger han.

”Gå på teater eller konserter.  Men det finns inte på min karta, det är för dyrt,

Pensionären Ingrid Staf, 77, bor ensam i sin lägenhet i Stockholm. I 32 år arbetade hon med tandreglering innan hon slutligen gick i pension.
I början var det en kamp för henne att klara sig på pensionen, men nu har hon blivit lite bättre ekonomiskt.
– Ett tag hjälpte min dotter mig ekonomiskt eftersom jag var riktigt dålig. Men nu har jag fått lite bättre pension och får bostadsbidrag, säger hon.
2018 fick Ingrid en stroke och hennes högra kroppshalva blev förlamad. Men efter mycket rehabilitering och träning kan hon nu ta sig runt med käpp eller rollator. Efter stroken fick hon färdtjänst och hemtjänst. Men försämrad hälsa innebär också ökade utgifter.
– Jag behöver också mediciner, det är väldigt dyrt. Och pengar till läkarbesök innan man kommer upp till högkostnadsskyddet.

En gång i veckan får hon hjälp av hemtjänsten med att handla mat.
– Jag äter mest husmanskost som makaroner med falukorv eller köttbullar. Man får leta efter extrapriser. Eftersom jag inte tränar så mycket behöver jag inte mycket mat, säger hon och tillägger:
– De vet att jag inte har så mycket pengar till mat, så de är bra på att hitta billigare priser.
Även om Ingrid nyligen har blivit lite bättre ekonomiskt har hon fortfarande inte råd att leva som hon egentligen vill.
– Jag brukar inte gå och lägga mig hungrig, men jag kan inte leva det liv jag trodde man skulle kunna som pensionär. Det är ingen gyllene tillvaro men jag ska fixa det.

Det blir mest husmanskost för Ingrid Staf som hade svårt att orka med ekonomin

Ibland försöker Ingrid att unna sig själv ett restaurangbesök men då får hon dra av andra kostnader.
– Jag älskar frukt och tycker att det är nödvändigt, men jag kan knappt köpa det eftersom det är väldigt dyrt. Det är frukten jag drar på.

Hon har inte råd att spara, men Ingrid gillar ändå inte att göra det. Men skulle något oväntat hända kan det bli en kamp för henne.
– Det finns inte mycket att spara. De har lärt sig att vända på steken. Men jag är inte en av dem som sparar på något sätt, pengar är till för att användas och jag vill ha kul.
Är du nöjd med ditt liv?
– Det är inte kul nu, men jag hade mitt kul. När jag var ung var jag ute mycket, jag var en partytjej och jag hade kul. Det påverkar min nuvarande livsglädje, att jag kan tänka tillbaka på vissa saker, hur roligt och mysigt jag hade det.
Vad skulle du vilja köpa som du inte har råd med?
– Det är mest frukt och grönt. Jag tycker också att det är jättegott med en skiva nötkött, men det är sällan kött. Jag tycker att en köttbit är väldigt god, säger hon och fortsätter:
– Gå på teater eller konserter. Men det finns inte på min karta, det är för dyrt. Jag skulle vilja åka upp till Dalhalla på konsert och sova på vandrarhem.
Läs mer: DN:s Dan Lucas om svenska pensionärers ekonomi

Lämna ett svar