Myggplåstret Happypatches slutar säljas på apotek – är olagliga | Nöje


Sommaren är här och med den kommer problemet med myggor och fästingar.

Happypatches säljer plåster som sägs skydda mot bett om de sätts på kläder eller huden och många har sett produkten på sociala medier i sommar. Inte minst när kändisar som Therese Lindgren, Carola, Lisa Borg, Carolina Gynning, Carina Berg, Margaux Dietz och Jonna Lundell annonserade för företaget.

ARTIKELN I KORTHET

• HappyPatches säljer myggplåster som har marknadsförts av flera influencers, trots att de inte är godkända av Kemikalieinspektionen.

• Apoteket Kronan hade HappyPatches i sitt sortiment men valde att ta bort dem efter kontakt med Kemikalieinspektionen.

• Kemikalieinspektionen har nu startat ett ärende mot företaget och väntar på svar.

På märkets officiella sociala mediekanaler finns bilder som visar hur plåstren används direkt på bar hud och på hemsidan syns både barn och vuxna bära plåstren. En bild visar ett litet barn med ett plåster direkt på huden.

“Endast naturliga ingredienser”, skriver företaget. Men nu höjs ett varnande finger mot de färgglada fläckarna. Samtidigt varnar företaget själva för hudirritation.

https://www.instagram.com/p/CuE14frNJPd/?utm_source=ig_embed&ig_rid=0a06ea27-9841-4103-ba02-aab7732e677b?hidecaption=true

Det var i början av juni det Bloggbevakning på hufvudstadsbladet24 påpekade att HappyPatches inte är godkända av Kemikalieinspektionen.

På sin hemsida skriver HappyPatches själva att deras plåster är “tillverkade av non-woven-tyg och behandlade med en ekologisk eterisk citrusolja och pepparmyntsolja”.

Under rubriken “Detaljerad produktinformation” hänvisar märket även till att ingredienserna citronella och pepparmyntsolja är godkända av Kemikalieinspektionen.

Myndighetens varning

När hufvudstadsbladet kontaktar Kemikalieinspektionen säger de att det inte finns något godkännande för produkten som helhet och att plåstren därför är olagliga och inte får säljas.

Myndigheten uppger också att det pågår ett ärende mot Happypatches som nu har fått möjlighet att lämna ett svar.

– Förra året och året innan har vi haft flera ärenden mot företag som har sålt myggplåster, jag tror att det var ett 20-tal företag som vi har polisanmält, säger Jenny Karlsson på Kemikalieinspektionen.

– Vi vill avråda från att lägga dem direkt på huden, och speciellt när det gäller barn, säger Jenny Karlsson.

VARNA DIG FÖR IRRITATION

HappyPatches skriver på sin hemsida:


“Mängden eteriska oljor i HappyPatches är extremt liten och därför inte skadlig. Men även en liten mängd kan orsaka irritation. Därför rekommenderar vi att du endast fäster HappyPatches™ på textilier och föremål. Placera även dina HappyPatches™ utom räckhåll för barn för att undvika eventuella risker”.

Säljes på apotek

Plåster från Happypatches såldes tidigare på Kronans apotek. Enligt Linda Wakeham, kommunikationschef på Kronans apotek, såldes produkten 1-20 juni och endast via apotekets e-handel.

“När vi ursprungligen lanserade produkten var det med förutsättningen att den innehöll naturliga eteriska oljor. På grund av den svårtolkade informationen på Kemikalieinspektionens hemsida förstod vi från början inte att dessa oljor skulle klassas som biocider”, skriver Wakeham till hufvudstadsbladet i en kommentar.

Biikoider är kemiska eller biologiska bekämpningsmedel och kräver därför marknadsföringstillstånd.

Wakeham skriver också att Kronans apotek omedelbart tagit bort HappyPatches ur sitt sortiment efter att företaget kontaktat Kemikalieinspektionen och förstått att produkten kräver det saknade godkännandet.

Avbrutet samarbete

Influensaren Elin Oresten, som driver Instagramkontot Knatteplock med nästan 160 000 följare, avbröt själv sitt samarbete med HappyPatches på grund av den nya informationen.

På Instagram ber profilen om ursäkt.

“Jag vill främst be om ursäkt till er som köpt myggplåster, samt till er som frågat mig om detta och som jag gett ett felaktigt svar till”, skriver hon där.Lämna ett svar