Sveriges första Nato-toppmöte är igånga4600ccd db9a 424c bc95 531df6667693

av de 32 medlemsländerna ledare är på plats i USA och på tisdagen invigdes toppmötet med ett tal av president Joe Biden, vars ansträngningar bevakas noga av många i ljuset av hans omtvistade kandidatur i höstens presidentval.

I år firar Nato även 75-årsjubileum och som nyaste medlem har Sveriges statsminister fått frågor om vad Sverige bidrar med, säger han under en presskonferens på svenska ambassaden i Washington DC på onsdagen.

“Jag brukar svara på geografi och kapacitet. En sak är säker, vi är där vi är. Och vi tar in kapacitet i Nato – vad vi kan göra i luften, vårt flygvapen, våra ubåtar, vår signalunderrättelsetjänst, våra radarer, övervakningsförmåga och att vi har internationellt välutbildade förband – det är saker som andra länder värdesätter”, säger Ulf Kristersson.

Som Di tidigare rapporterat domineras agendan på toppmötet av frågor kring stödet till Ukraina. Enligt utrikesminister Tobias Billström (M), som också är med på toppmötet, handlar det inte om någon välgörenhet.

“På grund av Putin skulle uppnå sina mål i kriget i Ukraina skulle vi alla vara väldigt sårbara och befinna oss i en farligare värld. Vid dagens toppmöte kommer Natos långsiktiga stöd att bekräftas. Vi i alliansen är överens om att Ukrainas framtid ligger i Nato, säger Tobias Billström.

En betydande förändring är att stödet till Ukraina i framtiden kommer att hanteras av Nato, vilket innebär att USA avstår från kontrollen. Det har av vissa tolkats som att försvarsalliansen vinner mark för ett maktskifte i Vita huset.

Hur tolkar den svenska regeringen denna förändring?

“När nästan alla Nato-länder nu är inblandade är det naturligt att det också tas in som en gemensam Nato-samordning. Sedan finns det också en dimension som det inte var glasklart för USA att få igenom det stora stödpaketet, som gick igenom otroligt bra, säger Ulf Kristersson om vårens stödpaket och ställer samma fråga även till försvarsminister Pål Jonsson.

“Vi säger det Ukraina ska bli medlem i Nato och då är det bra att Nato också har ett samordningsansvar för samordningen – då kan vi jobba med hur de ukrainska styrkorna ska få bättre interoperabilitet. Detta är också ett uttryck för Natos fördjupade engagemang och samarbete med Ukraina, säger Pål Jonson.

Utöver att diskutera stödet till Ukraina kommer toppmötet att utse holländaren Mark Rutte till Natos nya generalsekreterare, samt diskutera frågor om samarbete med försvarsalliansens partners.

Lämna ett svar