Israelisk attack mot FN-byggnad | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Israelisk attack mot FN-byggnad

  En israelisk attack i Gaza har riktats mot en FN-byggnad, enligt medicinsk personal och militären. Den israeliska armén hävdar att Hamas använder byggnaden som bas för sina attacker.

  Den israeliska armén hävdar att attacken var riktad mot militanta Hamas-medlemmar som opererade inifrån en byggnad som tillhörde FN:s palestinska organ UNRWA.

  FN-organet har inte haft någon kontroll över byggnaden sedan oktober. Israeliska styrkor hävdade redan i februari att de hittat tunnlar som tillhör Hamas under byggnaden. (TT)

  Läs mer här.

Senaste nyheterna

 • Pelosi: Biden borde överväga att hoppa av

  Demokraten Nancy Pelosi tycker att president Joe Biden bör överväga om han kan ställa upp för omval. Det rapporterar New York Times.

  Det var under onsdagsmorgonen, amerikansk tid, som Pelosi deltog i tv-kanalen MMSNBC. Hon sa att “tiden börjar rinna ut” för Biden att överlåta presidentvalet till en annan demokrat.

  Som före detta talare i USA:s representanthus är Pelosi den hittills mest inflytelserika demokraten som föreslår att Biden kommer att släppa en ny presidentkandidat.

  Hon tillägger dock att hon stöder presidenten oavsett vad han väljer att göra.

 • IS-ledarens fru dömd till döden i Irak

  En irakisk domstol har dömt en av fruarna till den avlidne ledaren för terrorgruppen IS, Abu Bakr al-Baghdadi, till döden.

  Kvinnan dömdes, enligt ett uttalande från Iraks rättsliga råd, för att ha “fängslat yazidiska kvinnor i hennes hem” och underlättat kidnappningen av kvinnorna.

  Kvinnan, som greps i Turkiet 2018, överlämnades till irakiska myndigheter förra året, enligt uppgifter till AP.

 • Akut blodbrist i Skåne: “Mycket låga lager”

  De senaste veckorna har det varit akut blodbrist i Skåne, rapporterar P4 Malmöhus.

  I värsta fall kan bristen leda till att verksamheten flyttas fram eller ställs in.

  Det råder också akut brist på blod i Västra Götalandsregionen. Här har regionen vädjat till blodgivare, särskilt med Rh-blod, att ge blod.

 • VW överväger att lägga ner en stor elbilsfabrik

  Den tyska bilkoncernen Volkswagens aktie stiger med drygt 1 procent efter beskedet att man överväger att stänga dotterbolaget Audis elbilsfabrik nära Bryssel för att spara kostnader.

  Oväntat svag efterfrågan ligger bakom beskedet. Samtal om en fabriksstängning har inletts med de belgiska myndigheterna, men enligt VW finns det flera alternativ till det drastiska beslutet.

  Enligt ett uttalande från VW räknar koncernledningen med att marginalerna blir lägre än väntat i år och att årets resultat kommer att belastas av extra kostnader på totalt 2,6 miljarder euro.

  På den hotade elbilsfabriken arbetar just nu runt 3 000 personer med tillverkningen av elbilen Q8 e-tron.

  VW planerar att presentera en rapport för första halvåret den 1 augusti.

 • Tre kvinnor dödade – jaga mannen med armborst

  En man som tros vara beväpnad med ett armborst jagas av brittisk polis efter att tre kvinnor dödats i ett hus i Bushey, nordvästra London.

  De tre kvinnorna, som alla var släkt, hittades allvarligt skadade på tisdagskvällen. Polis och ambulanspersonal försökte rädda kvinnorna, men de dog på platsen.

  Polisen har inte sagt om mannen, som är 25 år, har någon koppling till kvinnorna. De varnar för att han kan vara beväpnad med ett armborst och säger att allmänheten inte ska närma sig honom. (TT)

 • Tolv barn döda i bussolycka i Sydafrika

  Tidigt på onsdagen dog tolv barn på väg till skolan i en busskrasch i provinsen Gauteng, nära Johannesburg i Sydafrika. Minibussen de färdades i välte och fattade eld efter att ha blivit påkörd av ett annat fordon, enligt regeringen.

  Föraren som körde barnen dödades också i dödsolyckan och sju barn fördes till sjukhus för vård.

  Den exakta åldern på barnen har inte offentliggjorts, men de tros vara mellan sex och 13 år gamla.

 • 20 döda i israelisk attack mot Gaza

  Israeliska luftangrepp dödade 20 palestinier i centrala Gaza tidigt på onsdagsmorgonen, enligt sjukvården i den Hamas-kontrollerade remsan.

  Bland de döda finns sex barn och tre kvinnor, enligt den lokala hälsomyndigheten. Några av offren ska ha befunnit sig i de “säkra zonerna”, där Israels militär uppmanade palestinier att söka skydd under offensiven i Gaza.

  Tolv av offren ska ha dött i attacker mot tre hus i Nuiserat, som sedan 1948 har fungerat som ett flyktingläger för fördrivna palestinier. En reporter från nyhetsbyrån AP räknade kropparna på ett lokalt sjukhus.

 • Microsoft lämnar Open AI:s styrelse

  Microsoft lämnar Open AI:s styrelse. Molntjänstjätten, som har investerat 13 miljarder dollar i den amerikanska skaparen av Chat GPT, har meddelat Open AI att man drar sig ur företagets styrelse, där man har haft en plats utan rösträtt sedan slutet av förra året.

  “Under de senaste åtta månaderna har vi sett betydande framsteg från den nybildade styrelsen och vi är övertygade i företagets riktning. Vi tror inte längre att vår begränsade roll som observatör är nödvändig”, skriver Microsoft i ett brev till Open AI som nyhetsbyrån Bloomberg tagit del av.

 • De försökte smuggla 100 ormar – i byxorna

  En man har ertappats när han försökte smuggla över 100 levande ormar – i sina byxor.

  Händelsen inträffade på tisdagen när resenären stoppades av tullen vid gränsen till Shenzhen-regionen från Hongkong, enligt kinesiska tullen.

  Vid en inspektion upptäckte tulltjänstemännen att resenären hade fyllt sina fickor med sex tygpåsar hopbundna och tejpade.

  “När påsarna öppnades visade sig de innehålla levande ormar av alla former, storlekar och färger”, enligt ett uttalande.

  Totalt hittades 104 ormar, varav flera inte finns naturligt i landet. (TT)

 • SJ tar över nattågen till övre Norrland

  SJ tar över nattågstrafiken mellan Stockholm och Luleå och norska Narvik, enligt ett pressmeddelande från Trafikverket.

  Avtalet gäller från 15 december och ett år framåt och det finns möjlighet till förlängning ytterligare ett år.

  Det innebär att avtalet med Vy tåg, som ansvarat för trafiken sedan december 2020, inte förlängs.

  Senast SJ ansvarade för sträckans nattåg var mellan 2008 och 2020.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar