Datafel bakom jätteökning av unga hemmaboende2c9ecd34 33fd 4f9b b14f bdcbd08e5419

Siffrorna – som visade att andelen unga mellan 18 och 34 i Sverige som bor hemma ökade från 12,5 till 21,9 procent mellan 2022 och 2023 – fick stor spridning via den internationella nyhetsbyrån Bloomberg. TT publicerade även siffrorna i en nyhetstext som fick stor spridning bland svenska medier.
Nu meddelar Statistiska centralbyrån (SCB), som regelbundet levererar uppgifter om invånare i Sverige till Eurostat, att de har gjort ett fel i en dataleverans som gör att statistiken är missvisande.
– Felet ligger hos Statistisk sentralbyrå och inte Eurostat, säger Thomas Helgeson, sektionschef för ämnesområdet levnadsvillkor och demokrati på Statistisk sentralbyrå.

Enligt Helgeson se det framgår att den faktiska andelen hemmaboende unga år 2022 var runt 20 procent, vilket skulle innebära att förändringen mellan 2022 och 2023 är marginell. Däremot behöver SCB göra en ny datakörning för att få en exakt siffra, vilket kan ta en eller två veckor.
Helgeson understryker att det är beklagligt när misstag upptäcks i efterhand.
– Vi kontrollerar främst vår egen publicering. Sedan är det så att Eurostat, men även OECD med flera, publicerar siffror som bygger på SCB:s uppgifter. Vi kan inte kolla allt, men vi kollar så gott vi kan.

Lämna ett svar