Så fungerar tekniken som skapat ilska under fotbolls-EM


När tv-bilderna under fotbolls-EM visar oss att en spelare har varit offside så är det inte den verkligheten vi ser. Det är en bild av ett slags spelaravatarer, renderade från data.
Idén om offside fanns när det engelska fotbollsförbundet först skrev ner fotbollens regler 1863, sedan dess har offsidelinjen varit virtuell, den är inte målad på någon yta utan uppstår i ögonblicket.
För att definiera det är mycket komplicerat.
När VAR-videodomarsystemet infördes trodde många att offside skulle vara den mest smärtfria tillämpningen. Istället fick vi streck på tv-bilder, väntetider, ständiga kontroverser och problem med definitionerna.
När under tillslaget spelas en boll faktiskt, och var på kroppen slutar en arm?

Under EM har VAR-besluten kommunicerats ut till publiken på arenorna på storbildsskärmar.

Under EM används en ny teknik, som tidigare användes vid VM i Qatar och i Champions League.
– I en livematch är det här den bästa tekniken som människor har lyckats uppfinna, säger Martin Brogren från svenska Tracab, ett av tre företag vars “halvautomatiska” offsideteknik har certifierats av det internationella fotbollsförbundet Fifa.

Under certifieringen Systemets noggrannhet jämförs och kontrolleras med hjälp av avancerade kameror och fysiska markörer på människor i skapade situationer, men under en pågående match går det inte att veta bättre än AI-systemet om en spelare är offside, säger Martin Brogren.
– Det är tvärtom det här systemet som kontrollerar om domarnas beslut var korrekta.
Det är artificiell intelligens som har gjort tekniken möjlig.
– Den bygger på AI och djupinlärningsmodeller, som har blivit bättre och bättre de senaste fem, tio åren.

Martin Brogren.

Från mängder av bilder på människor, där axlar, armar, fötter och så vidare har markerats manuellt från start, har AI-modellen tränats och blivit mer och mer exakt, tills den på egen hand kan identifiera kroppsdelar på planens spelare med centimeter precision.
I EG är det inte det svenska företagets system som används utan Hawkeyes. Men principen är densamma.
Via en serie punkter på kroppen som trianguleras av de olika kamerorna och bildar ett skelett av linjer kan systemet veta var en spelare befinner sig vid ett givet ögonblick. När Danmarks Joachim Andersens mål, som varit en ledning mot Tyskland i EM-åttondelsfinalen, istället underkändes hade systemet identifierat honom som offside med en fot.

Förbundskaptenen Kasper Hjulmand pekade på den datorgenererade bilden och beklagade:
– När ett beslut är bra ska det vara klart och synligt från månen, det ska inte handla om centimeter. Det här är inte vettigt.

Danmarks Joachim Andersen gjorde ett mål mot Tyskland som underkändes efter att den automatiserade offsidetekniken använts.

AI-systemet som används är centimeter exakt. Men om det skulle komma fram att en spelare är en millimeter offside så blir det offside. Hade man satt en marginal på ett antal centimeter hade man bara flyttat dit gränsen istället, påpekar Martin Brogren.
– Det här är så exakt som det går att mäta. Och det är svårt att komma runt, eftersom offside är ett binärt beslut. Antingen är det offside eller inte.
I Sverige finns det en starkt principiellt motstånd mot hela VAR-systemet, vilket gör att allsvenskan inte har något videodomarsystem alls. Martin Brogren förstår båda sidor när de tekniska hjälpmedlen kritiseras.
– Man vill att det ska vara så exakt som möjligt, och man vill använda den teknik som finns för att säkerställa att rätt lag vinner. Men du vill inte göra det på bekostnad av spänningen och målfirandet, du vill inte döda det.
En fråga är om tekniken tjänar syftet med offsideregeln: att ge förutsättningar för ett intressant spel.

Genom fotbollens historia Offsideregeln har gradvis liberaliserats, till förmån för det anfallande laget, och det har förändrat sättet att spela fotboll. Nu har tekniken skärpt tillämpningen av offsideregeln.

Fifas utvecklingschef Arsène Wenger.

Fifas utvecklingschef Arsène Wenger jobbar, enligt Tidernapå en ny liberalisering, vilket skulle innebära att det räcker med att någon del av kroppen som man får göra mål med ligger i linje med försvararen för att en anfallare ska vara onside.
Nästa år kommer Premier League att införa halvautomatisk offside. Svenska Tracab tillhandahåller teknik för bland annat La Liga, Bundesliga och amerikanska MLS, och är redo att introducera den där.
Snart kanske offside kan automatiseras helt så att en signal skickas direkt till linjemannen, tror Martin Brogren.
– Man kanske inte ens märker att det finns ett system i bakgrunden, men det blir precis som förr när det fanns domare och linjemän, men de kommer att få hjälp av tekniken så att det blir mer korrekt.
Läs mer: Hur ett chip i bollen avgör EM:s svåraste situationer

Lämna ett svar