Gripen har god chans att vinna flygduell mot F-16 | Världen


Thailands flygvapenchef Phanphakdee Phattanakul rekommenderar att landets regering väljer Saabs Jas Gripen stridsflygplan när de förnyar sin flygplansflotta under de kommande åren. Han vill att de ska välja Gripen i konkurrens med amerikanska F-16, skriver den thailändska tidningen Bangkok Post på onsdag.

Flygvapnets chef och andra högre officerare förklarade för- och nackdelarna med de två planerna för det thailändska parlamentet på onsdagen. Han förklarade också vilka ekonomiska fördelar tillverkarna Saab och Lockheed Martin erbjuder flygvapnet i händelse av en affär.

Thailands flygvapen ska ansöka om motsvarande närmare sex miljarder kronor från statsbudgeten för att täcka kostnaderna för att byta ut tolv av sina omoderna F-16 under de närmaste åren.

USA erbjuder lån

Striden står mellan Jas Gripen E och F-16 Block 70 – och så sent som förra veckan erbjöd USA:s ambassadör i Bangkok ett förmånligt lån om Thailand väljer det amerikanska planet, enligt Bangkok Post.

Men nu verkar det luta åt Saab-planet, även om statsministern och försvarsministern ännu inte har fattat ett slutgiltigt beslut.

Thailand har redan tidigare köpt tolv Jas 39 Gripen, men tappade ett av planen på en flygmässa 2017.

LÄS MER: Gripenplan tvingades landa i Uppland efter larm
LÄS MER: Det är absurt att Sverige ska bygga stridsflygplan
LÄS MER: Det kryptiska svaret om Ungern: “Bra kund”

Lämna ett svar