Bidens anhängare hemma i Wilmington splittrade i krisen


Vänta, säger Christine Kirkland och bläddrar igenom bilderna på sin mobiltelefon. Hon kommer att visa ett foto från invigningen av Joseph R Biden Aquatic Center för sju år sedan, då mannen som då var USA:s tidigare vicepresident hedrades med en pool.

Hon kallar honom “farbror Joe”.
– Alla i Wilmington känner Joe, säger hon.

49145d76 42c5 48ef 917d a20b3517ed9b

Christine Kirkland, sjuksköterska till yrket, tillhör en viktig del av Bidens väljarbas. Det var de svarta väljarna i South Carolina som räddade Bidens presidentkampanj under primärvalet för fyra år sedan. Över 90 procent av de svarta kvinnorna röstade på honom i valet den hösten.
Hon bor också i Wilmington, Delawares största stad, som har varit Bidens hemmaplan i nästan 70 år.
– Han har gjort ett fantastiskt jobb som president. Han såg till att vi kom ur pandemin, och han har sett till att ekonomin har återhämtat sig och han har pressat ner arbetslösheten, säger hon.

Sjuksköterskan Christine Kirkland visar en bild från 2017 där hon poserar med stadens kändis Joe Biden,

Hon tittade på Joe Bidens debatt mot Donald Trump på CNN för två veckor sedan.
– Han snubblade lite. Men jag tycker att han gjorde det bra. Jag tycker att han hanterade Trump väldigt bra, säger hon.
Många andra demokrater reagerade med bestörtning på presidentens framträdande. Joe Bidens insats har lett till stormiga diskussioner inom partiet. Amerikansk media har använt ord som “panik” fler gånger än någon kan räkna.
Men Biden har gjort klart att han inte tänker kliva åt sidan som kandidat frivilligt.

b1a63eee 94cc 4b6e 9656 8b16ff3b1759

En person som är insatt i saken sa till Wall Street Journal att demokraterna i representanthuset i den amerikanska kongressen är uppdelade i tre lika delar – en tredjedel vill att Biden ska hoppa av som kandidat till presidentvalet i höst, en tredjedel vill att han ska stanna, och en tredjedel har gett upp och accepterar att Biden är partiets kandidat, men tror att han kommer att förlora.

Många senatorer ligger lågt, medan ledarna uppger att de står bakom presidenten. På onsdagskvällen uppmanade Hollywoodstjärnan George Clooney – en långvarig vän – Biden att kliva åt sidan.
Nu måste presidenten klara torsdagens presskonferens utan större felsteg. Partiet är splittrat och sprickan märks även bland de trogna väljarna i Wilmington.

Konstnären KO Simms arbetar med ett projekt om den amerikanske dirigenten Cab Calloway.

Christine Kirklands granne, artisten KO Simms, är inte lika övertygad om att det är klokt av Joe Biden att fortsätta.
– Han har gjort fantastiska insatser, men han har kommit in i en fas då hans framträdanden börjar väcka frågor. Jag tror att det skulle vara bra för honom att ägna mer tid åt sin familj och njuta av livet, säger han.
Han går in i sitt gatuhus och plockar upp ett konstverk föreställande skeppet Kalmar Nyckel. Det är en kopia av en målning som överlämnades till det svenska kungaparet under deras besök i Wilmington 1988.

I Wilmington finns många spår av den svenska kolonin Nya Sverige.

Staden har uppstått från resterna av den första svenska bosättningen i Nordamerika. Nästan fyra århundraden senare blir den nya Natomedlemmen Sverige ett av Joe Bidens argument, när han ska visa väljarna att han har stärkt USA:s allianser.
Han tror att väljarna röstar på demokraterna när de överväger alternativet.
– Många säger att de inte borde rösta i höst. Men om det är detta vi har att välja mellan måste jag välja Biden. Jag är svart och jag är en kvinna, jag kan inte rösta på Trump, sa Sahiyah Martin, som livnär sig som hantlangare i Wilmington.

2cc2be05 2a24 47f7 b36d 74fc93fbca56

Hon har stött på Joe Biden vid ett flertal tillfällen. De flesta av dem vi pratar med i Wilmington har.
Det kan vara känsligt att kritisera stadens kändisskap. Utanför Bidens diskreta kampanjhögkvarter i centrum möter vi en kvinna som ber att få tala anonymt eftersom hon möter både republikaner och demokrater i sin yrkesroll.
– Jag är besviken över att vårt land inte kan få fram två bättre kandidater än de här äldre männen, säger hon.
Cassie DiSabatino, som arbetar med välgörenhetsorganisationen, noterar lite oväntat att hon har gått i skolan med ett av Bidens barnbarn.
– Jag tycker att han har gjort ett väldigt bra jobb som president, men det finns en oro inför framtiden. Jag skulle vilja att demokraterna hade ett partikonvent där de fick välja fritt mellan kandidaterna, säger hon.

4b8256aa 7875 4b94 88e7 fc11c82c17f7

Supportrarna är inte lika diplomatiska.

Sjuksköterska Christine Kirkland avfärdar alla spekulationer om att Joe Biden skulle avsluta sin kampanj.
– Det kommer inte att hända. Det kommer. Inte. Att hända. Det finns alltid kritiker och nejsägare som letar efter svaga punkter. Allt jag kan säga är, “Vi är bakom dig, Joe.”

Fakta.Vägen till Vita huset

● Republikanerna håller ett konvent i Milwaukee 15-18 juli.

● Demokraterna håller ett konvent i Chicago 19-22 augusti.

● Planen är att Biden och Trump ska mötas i en andra debatt den 10 september.

● Presidentvalet kommer att hållas den 5 november. ● Presidenten tillträder den 20 januari 2025.

Fakta.Wilmington

● Joe Biden föddes i Scranton, Pennsylvania, men flyttade till Wilmington som barn i mitten av 1950-talet. Han pendlade till staden under alla sina år som senator.

● Familjen Bidens har fortfarande sitt hus i Wilmington och har även sommarresidens i badorten Rehoboth vid Atlanten i Delaware.

● Största staden i delstaten Delaware, med en befolkning på cirka 70 000 människor. Wilmington ligger cirka fyra mil söder om storstaden Philadelphia. Grunden är Fort Christina, centrum för den första svenska bosättningen i Nordamerika.

● Det svenska arvet syns bland annat i stadens flagga som är blågul med ett sigill i mitten. En replika av fartyget Kalmar Nyckel ligger förankrad vid Christineälven mitt i staden. Vänort till Kalmar. Ej att förväxla med en stad i North Carolina med samma namn.

Lämna ett svar