USA hjälper Panama att stänga farlig migrantrutt


Avtalet mellan USA och Panama träder i kraft under de kommande veckorna och är ytterligare ett tecken på att Joe Bidens administration försöker minska antalet migranter inför höstens presidentval.
Förra året tog sig över en halv miljon flyktingar genom djungeln i Darién Gap för att vandra och lifta till USA:s södra gräns. I år väntas antalet migranter öka på grund av farhågor om att Donald Trump ska göra det svårare att ta sig in i USA om han vinner valet.
Avtalet säger att Washington ska finansiera flygningarna för att återvända de tiotusentals migranter som varje vecka lyckas gå genom djungeln från Colombia till Panama.
– Irreguljär migration är en regional fråga utmaning som kräver ett regionalt svar. Vi är tacksamma för vårt partnerskap med Panama och för att vi har kunnat hantera de historiska nivåerna av migration på västra halvklotet, USA:s hemlandssäkerhetsminister Alejandro Mayorkas sa när han var i Panama förra veckan för att underteckna avtalet.
Den amerikanske säkerhetssekreteraren lovar att repatrieringen av migranterna ska vara “human och säker”.
Panamas nya president, José Raúl Mulino, som tillträdde den 1 juli, hyllar USA:s initiativ att flyga tillbaka migranterna.
– Det här avtalet kommer att stänga passagen för de illegala migranterna genom Darién Gap som har blivit en allvarlig humanitär kris, säger Mulino enligt El País.

Den veckolånga vandringen från Colombia genom djungeln till Panama anses av FN vara en av de farligaste migrantvägarna i världen. Rutten kontrolleras av den colombianska kokainkartellen Clan del Golfo, Gulf Clan, som tar ut minst tio tusen kronor per migrant som vill börja vandringen över de colombianska bergen i regnskogen. När migranterna väl är inne i djungeln riskerar de att bli rånade, kidnappade, våldtagna eller dödade av mindre gäng som tillhör Gulf-klanen.
En annan fara är skyfallen som gör att floderna snabbt svämmar över i regnskogen. Eftersom många migranter, särskilt barn, inte kan simma riskerar de att drunkna. Det finns också rapporter om att migranter tog livet av sig när de halkade och föll över leriga stup. Hittills i år har nästan 200 000 migranter överlevt denna fara i sin strävan att nå gränsen mellan Mexiko och USA.
I samband med invigningen av Panamas nya president har landet installerat taggtrådsbarriärer vid gränsen till Colombia. Panama, som inte har en egen armé, har också satt ut gränsvakter vid gränsen i djungeln. Problemet är att Colombia inte vill samarbeta med Panama och USA för att stoppa migranterna. Enligt Panamas president kommer USA:s president Joe Biden att resa till Colombia senare i år för att tvinga Colombias vänsterpresident Gustavo Petro att agera mot flyktingströmmen.

Joe Biden väntas resa till Colombia för att tvinga landet att stänga flyktingvägen till Panama.

– Vi hoppas att Colombia samarbetar med oss, säger Panamas nya president José Raúl Mulino i en intervju med Folha de S. Paulo.
Han kritiserar regimen i Venezuela, som han menar är ansvarig för den stora flyktingströmmen från det kollapsade oljelandet. Majoriteten av migranterna som anländer till Panama är venezuelaner. Panamas president anklagar regimens ledare, Nicolás Maduro, för att öppna fängelserna och tvinga de värsta brottslingarna att emigrera.
– Det verkar som att regimen släpper människor med dåligt beteende från fängelserna och skickar dem till Panama, säger Mulino till Folha de S. Paulo.

Läs mer: Rekordmånga barn korsar en av världens farligaste migrantrutter

Fakta.Migration kostar en miljard kronor om året

Uppskattningsvis 1 200 migranter anländer varje dag till interneringslägren i Panama. Mottagandet av flyktingar kostar Panama nästan en miljard kronor om året, enligt landets president.

Lämna ett svar