Här är Bidens egna som vill ha bort honom | Världen


640@60
Fler och fler demokrater vill se 81-årige Joe Biden kliva åt sidan.

Foto: YURI GRIPAS – POOL VIA CNP / CNP / POLARIS POLARIS BILDER

Tonen kring Bidens lämplighet som president i USA har höjts avsevärt den senaste tiden.

Även i hans eget parti råder det stora tvivel. Nancy Pelosi, tidigare talare, är kanske det tyngsta namnet som tagit upp frågan.

– Det är upp till presidenten att bestämma om han ska kandidera. Vi uppmanar honom att ta det beslutet eftersom tiden börjar rinna ut, säger hon New York Times.

Enligt amerikanska mediakällor har flera anonyma senatorer internt krävt hans avgång.

Hittills är det åtta demokrater från representanthuset som har uppmanat Biden att kliva åt sidan – här är de.

Lloyd Doggett, 77 – Representantens hus, Texas

640@60

Lloyd Doggett, 77, är en annan.

Foto: Tom Williams / TT NYHETSBYRÅ

Den 2 juli blev Doggett den första demokraten som öppet bad Biden att kliva åt sidan. I en intervju med lokala medier sa han sedan att han “är hoppfull att Biden kommer att fatta det svåra och smärtsamma beslutet att dra sig ur”.

77-årige Doggett beskrivs som en av Texas mest liberala politiker, och har drivit igenom flera klimatlagar i en stat som annars domineras av republikaner.

Raúl Grijalva, 76 – Representantens hus, Arizona

640@60

Det gjorde Arizona-demokraten Raúl Grijalva också.

Foto: J. Scott Applewhite / TT NYHETSBYRÅ

Arizona Democrat gick ut för en vecka sedan i New York Times och sa att Biden “måste axla ansvaret som kommer med posten – och en del av det ansvaret är att dra sig ur detta lopp”.

Grijalva har länge varit en omskriven demokrat. 2015 anklagade en kvinnlig anställd på hans kontor Grijalva för att ofta vara berusad på jobbet, och för att främja en “fientlig arbetsmiljö”. 76-åringen träffade en förlikning och betalade cirka 500 000 kronor till kvinnan.

Enligt en undersökning från Fem och trettioåtta Grijalva har röstat för Bidens linje i 100 procent av rösterna i representanthuset.

Seth Moulton, 45 – Representanthuset, Massachusetts

640@60

Seth Moulton är en av åtta demokrater som öppet bad Biden att kliva åt sidan.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅ

Dekorerade krigsveteranen och Harvard-alumnen Seth Moulton jämförde söndagen för CBS Bidens situation med landsfadern George Washington.

– Han besegrade Donald Trump en gång och var då villig att lämna över makten till en ny generation ledare. Det är den sortens arv en stor president Joe Biden borde lämna efter sig, sa Moulton då.

Moulton har länge varit en av Trumps största kritiker, och har jämfört hans uppgång i USA med Adolf Hitlers dito i Tyskland på 1930-talet. 45-åringen kandiderade till presidentposten 2020 och har tjänstgjort i marinen fyra gånger i Irak.

Mike Quigley, 65 – Representantens hus, Illinois

640@60

Quigley, en politisk veteran, var tydlig i en intervju med MSNBC den 5 juli.

Foto: Alex Brandon / TT NYHETSBYRÅ

Quigley, en politisk veteran, var tydlig i en intervju med MSNBC den 5 juli:

Herr president, ditt arv är säkrat. Vi är skyldiga dig den största tacksamhetsskuld. Det enda du kan göra nu för att cementera detta för alltid och förhindra total katastrof är att avgå och låta någon annan ta över, sa han då.

Precis som Raúl Grijalva har Quigley röstat för Bidens linje i alla omröstningar. Hans största hjärtefråga i politiken har länge varit vårdreformen.

Angie Craig, 52 – Representanthuset, Minnesota

640@60

Craig, som representerar ett så kallat “swingdistrikt”, kom ut med sin syn på saken i söndags.

Foto: Manuel Balce Ceneta / TT NYHETSBYRÅ

Craig, som representerar ett så kallat “swingdistrikt”, uttryckte sin syn på saken i ett pressmeddelande på söndagen.

“Det här är inte ett beslut jag har fattat lättvindigt, men det är helt enkelt för mycket på spel för att riskera en andra mandatperiod med Donald Trump som president. Därför uppmanar jag respektfullt president Biden att kliva åt sidan som den demokratiska kandidaten för en andra mandatperiod och låta en ny generation ledare dyka upp.”

2018 blev 52-åringen den första lesbiska mamman som valdes in i representanthuset. Mellan 2021 och 2024 har hon gått på Biden-linjen i blygsamma 70 procent av omröstningarna – fjärde lägst av alla demokrater, enligt Fem och trettioåtta.

Adam Smith, 59 – Representanthuset, Washington

640@60

Adam Smith gick ut på måndagen och sa att Biden måste kliva åt sidan “så snart som möjligt”.

Foto: Ron Sachs / TT NYHETSBYRÅ

Smith gick ut på måndagen och sa tills vidare att Biden måste kliva åt sidan “så snart som möjligt”.

– En president måste kunna leverera sitt budskap till det amerikanska folket tydligt, distinkt och kraftfullt. Det är tydligt att president Biden inte längre kan uppfylla detta krav, tillade Smith CBS.

Han tillade också att om Biden drar sig, “skulle en stor lättnad kännas bland nästan varje demokrat i representanthuset.” Smith beskrivs som en centrumdemokrat och röstade förra mandatperioden på Biden-linjen i 100 procent av omröstningarna.

Mikie Sherrill, 52 – Representanthuset, New Jersey

640@60

Mikie Sherrill är ett av de tyngsta namnen.

Foto: CQ-Roll Call / TT NYHETSBYRÅ

På tisdagen blev den tidigare stridspiloten Sherrill den sjunde demokraten som offentligt bad Biden att kliva åt sidan.

“Jag vet att president Biden bryr sig djupt om vårt lands framtid. Därför ber jag honom att meddela att han inte ställer upp för omval”, hon skrev sedan under X.

Sherrill har lyfts fram av Politico som en potentiell demokratisk presidentkandidat i framtiden, och är ett av de tyngsta namnen på listan med nu sju namn över demokrater som vill se Biden lämna över stafettpinnen till någon annan.

Pat Ryan, 42 – Representantens hus, New York

640@60

Ryan har tjänstgjort i den amerikanska armén och gjort två turnéer i Irak.

Foto: Hans Pennink / TT NYHETSBYRÅ

Den åttonde demokraten som öppet ber Biden att dra sig ur är 42-årige Pat Ryan från New York.

– För vårt lands bästa, för mina två små barn, ber jag Joe Biden att kliva åt sidan i det kommande valet och uppfylla löftet att vara en bro till en ny generation av ledare, säger Ryan i en intervju med New York Times på onsdag.

Ryan har tjänstgjort i den amerikanska armén och gjort två turnéer i Irak. Även han har röstat med Biden i 100 procent av omröstningarna den senaste mandatperioden.

Earl Blumenauer, 75 – Representantens hus, Oregon

640@60

Foto: Mariam Zuhaib / TT NYHETSBYRÅ

Demokrat nummer nio är Earl Blumenauer, som har suttit i representanthuset sedan 1996.

I ett uttalande på torsdagen skriver han att Joe och Jill Biden borde “komma till samma slutsats som jag och andra har: President Biden bör inte vara den demokratiska presidentkandidaten.”

“Det råder inga tvivel i mitt sinne att vi alla kommer att tjäna på att presidenten kliver åt sidan som den demokratiske kandidaten och hanterar en övergång på sina egna villkor.” Den rätten har han förtjänat.

Den utgående Blumenauer har länge varit ett svart får i Washington DC. Han cyklar bland annat till kongressen och Vita huset och han har röstat för att legalisera marijuana i hela USA.

LÄS MER: Läkarens dom: Så mycket kostade Bidens plastikkirurgi
LÄS MER: Bidens brev till sitt eget parti: Vi måste slå Trump
LÄS MER: Toppdemokrater i krismöte om Bidens framtid

Lämna ett svar