Som om hela Göteborg var borta. Om antalet döda i Gaza.  – hufvudstadsbladet


Det här är en åsiktstext.Tidningens hållning är oberoende socialdemokratisk.

Israels krig mot Hamas, i praktiken ett krig mot den palestinska befolkningen, fortsätter med oförminskad styrka. Och intrycket man börjar få är att omvärlden och västmedia inte längre uppmärksammar det så mycket. De senaste dagarna har flera attacker mot skolor ägt rum, med många döda. Det israeliska flygvapnet har släppt flygblad som uppmanar till evakuering – men frågan är vart folk ska ta vägen. Kriget fortsätter, trots protester i själva Israel mot Netanyahu som verkar hålla igång kriget för sin egen skull: Om hans regering faller hamnar han inför rätta.

Tidskriften The Lancet menar att med en mycket konservativ gissning på dubbelt så många indirekta dödsfall som direkta, stiger dödssiffran till ofattbara 186 000.

Annons

Annons

Från 9 juli: Palestinier skadade av israelisk bomb.  . Från 9 juli: Palestinier skadade av israelisk bomb.  .

Öppna bilden i helskärmsläge

Bild: Jehad Alshrafi

Hur många har dog i detta vansinniga krig som länge har gått långt utöver vad internationell lag stadgar om självförsvar? Rapporterna om antalet döda har alltid baserats på uppgifter från Hamas hälsomyndighet. Det är myndigheten som provisoriskt kan räkna de döda med viss tillförlitlighet. Och siffrorna därifrån accepteras faktiskt av den israeliska underrättelsetjänsten, av FN och av WHO. Men de är naturligtvis provisoriska.

Dödssiffran ljuger i skrivande stund drygt 37 000. Det är dock troligt att de verkliga dödssiffrorna är betydligt högre. Hur många människor – barn, kvinnor, civila – som finns kvar under någon av de tusentals förstörda byggnaderna i Gazas bombade städer, vet ingen.

Den välrenommerade Den medicinska tidskriften The Lancet har nyligen försökt göra en uppskattning av antalet döda i artikeln “Counting the dead in Gaza; svårt men väsentligt.” (Räkna de döda i Gaza, svårt men nödvändigt Tidskriften anger att förmodligen har långt fler dött i och av kriget än 37 000 människor dör inte bara när de träffas direkt av bomber, utan också av krigets indirekta konsekvenser : Ett trasigt sjukvårdssystem, brist på vatten, undernäring Och det står skrivet att även om kriget tar slut i detta ögonblick kommer många att fortsätta att dö av krigets olika indirekta effekter.

Annons

Annons

The Lancet skriver att det i de senaste konflikterna har visat sig att antalet indirekta dödsfall varierar från tre till femton gånger antalet som dog direkt i krigen. Tidskriften menar att med en mycket konservativ gissning på dubbelt så många indirekta dödsfall som direkta, stiger denna siffra till ofattbara 186 000.

186 000 personer döda i detta krig. Siffran betyder också att det i så fall skulle innebära att mellan sju och nio procent av Gazas totala befolkning har dött.

Hur till och med förstår sådana siffror? Om Israels krig mot Hamas hade utspelat sig på samma förödande sätt i Sverige, som har cirka tio miljoner invånare jämfört med Gazas drygt två miljoner, så hade vid det här laget så många som åttahundratusen människor dött i detta land. Du kan inte tro det. Det är som om hela Göteborgs stad och mer därtill hade utplånats.

Varför är det så avgörande för att få fram dessa siffror, utöver det mänskliga lidande de vittnar om? Svar: Att förstå omfattningen av det krig som Israel för och i sinom tid kunna hålla de ansvariga – och givetvis även Hamas – till svars för denna enorma förlust av människoliv.

Lämna ett svar