Billström om ryska dådet: ”En uppvisning av makt” | Världen


På måndagen attackerade Ryssland ett barnsjukhus i den ukrainska huvudstaden Kiev. Två personer dog på sjukhuset – inklusive en barnläkare.

Två dagar senare samlades ledarna för Natos 32 medlemsländer i Washington DC för ett toppmöte. För Sveriges del deltar statsminister Ulf Kristersson (M), utrikesminister Tobias Billström (M) och försvarsminister Pål Jonson (M).

– Man vet aldrig med Ryssland. Jag tror att det vi ser är en maktuppvisning på hans (Putins, reds anm.) sida, säger Billström om tajmingen för att Voice of America.

“Samma taktik som i Syrien”

Billström och den svenska regeringen har fördömt bombningen av sjukhuset, som var en del av en större rysk robotoffensiv som dödade mer än 30 personer totalt över hela Ukraina.

– Det är precis vad vi kan förvänta oss av Putin och Ryssland. Det är den typen av taktik man använde i Syrien där man genomförde samma sorts hemska bombningar av civila anläggningar, där man medvetet riktade in sig på civila, säger Billström.

– Men att attackera ett barnsjukhus måste givetvis fördömas på det starkaste möjliga sätt av resten av världen.

Från rysk sida tror man att attacken mot barnsjukhuset var resultatet av ett ukrainskt misstag.

“Analys av videofilmerna och bedömningen på plats av händelsen tyder på en hög sannolikhet att barnsjukhuset drabbades av en direkt träff snarare än att skadas av ett avlyssnat vapensystem”, säger Danielle Bell, chef för FN:s byrå för mänskliga rättigheter i Ukraina, enligt CNN.

Trump kan sluta dela underrättelser med Europa

Veckans NATO-möte sammanfaller med att flera toppdemokrater vill att Biden ska kliva åt sidan inför höstens presidentval.

Hans motståndare, Donald Trump, kan, om han vinner, sluta dela underrättelser med NATO-medlemmar, rapporterar Politico.

– Det var den amerikanska underrättelsetjänsten som hjälpte till att övertyga många Nato-länder om att Putin var fast besluten att invadera Ukraina, säger en anonym källa till tidningen.

– Vissa länder trodde inte att Ryssland hade kapacitet att genomföra en framgångsrik militär kampanj.

Trump har inte kommenterat rapporten.


LÄS MER: Ögonblicket innan – då slog roboten till barnsjukhuset
LÄS MER: Bombat barnsjukhus – samtidigt talar Putin på en konferens för familjer
LÄS MER: Här gör Barron Trump sin debut: “Stå upp!”

Lämna ett svar