De dömda vrakdykarna 1/2
Del 1 av 2. De fyra vännerna har dykt tillsammans i flera år. Och de har gjort fantastiska fynd på botten av Östersjön. Men Kustbevakningen och åklagaren menar att de är Sveriges värsta vrakplundrare. För första gången berättar nu två av de dömda männen sin historia för Jack Werner. En dokumentär från hufvudstadsbladet. För att höra resten av serien måste du vara prenumerant. Gå in på svd.se/blenda.
De fyra männen har dykt tillsammans i flera decennier. Och med tiden har de blivit allt mer intresserade av att dyka gamla vrak. Varje sommar har de åkt ut med fiskebåten Lina på Östersjön.
Det har varit deras stora fritidsintresse.
– Om du dyker i vattnet i en timme, då återhämtar du dig lika mycket som du gör en hel lördag-söndag, säger en av männen som vi kallar Artur.
Under åren har männen byggde också upp en ansenlig samling föremål från havets botten hemma: kritpipor, spruckna kokgrytor – och en kanon från 1600-talet. Det är saker som de har hittat lösta, säger de.
Sådant som man enligt lagen får ta med sig hem.
– Vi är väldigt insatta i de regler som gäller för dykning. Så jag gillar absolut inte vrakplundring, säger Peter, en annan av männen.
Men i samband med att Kustbevakningen gör husrannsakan hos männen hittar de – förutom hundratals föremål – även en av männens dykloggböcker. Och i loggböckerna framträder en annan bild, säger Kustbevakningen:
– Den här är precis lika avgörande för det här fallet som Encrochat har varit i gängrättegångarna, säger Therese Dorsch på Kustbevakanningen.
Bland annat står hur en av männen “sliter skiten” när han dyker på ett vrak. Och att han “släpper grejerna” när han ser kustbevakningen vid ytan.
Och så finns det en lapp som får Therese Dorsch på kustbevakningen att hoppa.
Mannen skriver att han har plockat upp mänskliga kvarlevor från ett vrak.
– Just det här människobenet gav mig faktiskt hicka. Men herregud, säger hon.
Men Artur och Peter bryr sig inte ett dugg om Kustbevakningens – och hovets – upptagenhet med dykloggböckerna.
– Jämför det med Encrochat. Jag känner mig så obekväm när jag hör någon sitta och säga sånt här. Jag vet inte hur jag ska försvara mig när de kommer på så många uppfinningar, säger Peter.
Lyssna på dokumentärserien ovan.