Ledare: Ungerns premiärminister Viktor Orbán borde straffas för sin världsturné27a034b6 f4d0 4c1b 8229 3811fddc5a52

Ungerns premiärminister Viktor Orbán har under lång tid varit EU:s svarta får, vilket stadigt minskar graden av demokrati och frihet för sitt lands befolkning. Men efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har han i allt högre grad blivit ett hot inte bara mot sitt eget utan mot hela Europas fred och frihet.

I flera omgångar Orbán har gjort allt han kunnat för att sätta en stopp för biståndet till Ukraina och processen att föra landet närmare EU-medlemskap. Sedan 1 juli har han ännu ett sätt.
För närvarande innehar Ungern ordförandeskapet i ministerrådet. Och Orbán, som tidigare var en irriterande bromsbelägg, är nu en riktig sabotör. Med presidentskapet bakom sig tog han den första bästa planen till Kiev och hade mage att pressa den ukrainska presidenten Volodymyr Zelenskyi om “förhandlingar” med Vladimir Putin.
Efter att Ukraina tog en miniturné i att förolämpa Europas värderingar. Först gjorde Orbán ett stopp med Putin i Ryssland, och sedan direkt med Xi Jinpings Kina.
Under ett täcke av “dialog” försöker Orbán skapa en bild av att Europa skulle vara intresserad av fredsförhandlingar med Ryssland, att EU skulle delas i Ukrainafrågan.
Men det måste stå klart att Europa är enat – mot Orbán och hans vänner.
Det visar också de många starka reaktionerna på resorna. “Oansvarigt och illojalt” sa Ulf Kristersson. Europeiska rådets ordförande Charles Michel förklarade EU:s inställning till Orbáns diskussion om fredsförhandlingar med Putin med orden “vi diskuterar inte Ukraina utan Ukraina”. “Något kommer inte att stoppa Putin”, uppgav EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen när hon kritiserade Ungerns premiärminister. Runt om i Europa, från Finland till Italien, tog ledande politiker distans.

Hårt måste ställas mot hårt när det kommer till Viktor Orbáns mode

Att Viktor Orbán sätter agendan under sitt halvår som ordförande i ministerrådet – och därmed kan skjuta upp diskussioner om Ukraina – är illa nog. Hans resor till despoter kan inte accepteras. Det är dags att se över möjligheten att stoppa – eller åtminstone tydligt begränsa handlingsutrymmet för – Ungerns ordförandeskap som nu redan ligger i vaggan.

Som Polens premiärminister Donald Tusk uttryckt it: Orbán säger att han är ett verktyg för de första stegen mot fred. Frågan är i vems hand detta verktyg ligger.
Företräder han EU:s och Ukrainas bästa – eller följer han Moskvas agenda?
Hårt måste ställas mot hårt när det kommer till Viktor Orbáns mode: Europeiska unionen får inte användas i Putins intresse.
Läs mer:
Liza Alexandrova-Zorina: Sluta drömma om att ryssarna ska avsluta kriget
Annika Ström Melin: Frankrike visar att högerns flirt med extremerna är en dum idé

Lämna ett svar