Morgonens nyheter i korthet den 11 juli | hufvudstadsbladet


40 000 blixtar

Onsdagen bjöd på minst 40 000 blixtar och mycket regn på kort tid på vissa håll. Nu är vädervarningarna borta, och i början av torsdagen bjuds det på moln efter att det stora, men dämpade regnet dragit på.

Det kan dock komma en del skurar och lokalt åska med kraftiga skurar i västra Götaland, men troligen inte i stil med onsdagens blixtar och åska. Det kan även komma skurar i Svealand senare under dagen.

Mellersta och norra Norrland kan uppleva det lilla som återstår av söderns regn.

LÄS MER: Moln och sol efter 40 000 blixtar och regn

Billström om sjukhusakten

Den ryska attacken mot ett ukrainskt barnsjukhus och dess tidpunkt var “en kraftuppvisning”. Det säger utrikesminister Tobias Billström (M). Voice of America i samband med NATO-toppmötet i Washington DC.

– Det är precis vad vi kan förvänta oss av Putin och Ryssland. Det är den typen av taktik man använde i Syrien där man genomförde samma sorts fruktansvärda bombningar av civila anläggningar, där man medvetet riktade in sig på civila, säger Billström till radiokanalen.

Billström och den svenska regeringen har fördömt måndagens attack mot sjukhuset i Kiev. Det var en del av en större rysk robotoffensiv som totalt dödade över 30 personer runt om i landet.

LÄS MER: Billström om den ryska handlingen: “En maktuppvisning”

Meddelande om universitet idag

På torsdag får hundratusentals svenskar den efterlängtade antagningsbeskedet till universitet och högskolor.

Söktrycket är högre i år än förra året – cirka 405 000 sökande, vilket är åtta procent fler än hösten 2023.

– Det osäkra läget på arbetsmarknaden är en av förklaringarna, säger Robin Johansson, som är tillförordnad chef för antagningsavdelningen på Universitets- och högskolerådet (UHR).

När det gäller utbildningar och lärosäten ser det ut som tidigare, juridik-, ekonomi- och läkarprogrammen är fortfarande populära och det är de stora universiteten som ligger i topp.

LÄS MER: Lycka eller besvikelse – idag kommer nyheten
640
LÄS MER: Premie Paasikivis livsförändring: Ska tjäna pengar nu

Lämna ett svar