De finansiella profilerna om sina egna aktieportföljer
Läs mer om Sigmastocks ledning här
Varför skapade du Sigmastocks-tjänsten?
– Vi letade själva efter en bra spartjänst utan att hitta en – indexfonderna var tråkiga och aktivt förvaltade fonder var dyra. Dessutom visade det sig att många av de aktivt förvaltade fonderna fortfarande låg nära index. Samtidigt såg vi att digitalisering och ny teknik användes i kapitalförvaltningen hos större finansinstitut, men att liknande alternativ till stor del saknades för vanliga småsparare. Det var en lucka här, säger Mai Thai.
Hur fungerar Sigmastocks?
– Sigmastocks analyserar runt 900 företag varje dag, jämför dem med varandra och sätter ihop en portfölj anpassad för varje kund. Det automatiserade systemet och att du investerar direkt i aktier istället för i fonder innebär lägre avgifter. Samtidigt får den som sparar full kontroll: Du kan till exempel välja att inte investera i företag som har negativa effekter på ett eller flera hållbarhetsområden, eller välja bort specifika branscher eller företag, säger Mai Thai.
– Vi bygger vår förvaltning på etablerad forskning. Finansiell matematik är nu ett moget forskningsområde och via Sigmastocks ser vi till att privatpersoner och företag kan dra nytta av det, säger Nanna Stranne.
Hur tänker du när du investerar?
– Vi använder naturligtvis vår tjänst själva och det är spännande att se vilka bolag som kommer in i portföljen. Det finns information om varje företag så att du får en bild av företagens styrkor och svagheter. Många företag hade varit svåra att analysera själv, särskilt de utländska, säger Mai Thai.
Vilka innehav har gett bäst respektive sämst avkastning i dina portföljer den senaste tiden?
– Några av de bolag som genererat mest avkastning i min portfölj är KLA Corporation, Novo Nordisk och Arista Networks. Mips och Nibe har haft den sämsta utvecklingen. Alla bolag har funnits i portföljen länge, säger Nanna Stranne och fortsätter:
– Det kommer alltid att finnas företag som går bra och företag som går mindre bra. Därför blir riskspridningen mellan olika branscher och inte minst marknader viktig. Här finns också en valutarisk. Det är delvis därför andelen svenska företag är stor; de utgör hela 50 procent av Sigmastocks standardportfölj. Med en stor andel svenska företag följer den långsiktiga ledarutvecklingen även den marknad vi lever och verkar på, vilket i sig minskar risken för kunderna.
– De bolag som har presterat bäst i mina portföljer är även Novo Nordisk och Arista Networks, men även Advanced Micro Devices och Lagercrantz Group. De som gått sämst är Nibe Industrier, Nordic Semiconductor, och Medicover, säger Mai Thai.
Vilka företag har kommit in i portföljen nyligen?
– Jag kan se på min transaktionslista att Camurus och Hemnet köptes ganska nyligen, säger Nanna Stranne.
– I mina portföljer är till exempel Logitech International, Halma plc, Swedish Orphan Biovitrum och Nibe Industrier nya. Det återstår att se vilka aktier som kommer att bidra mest till avkastningen och vilka som inte kommer att göra lika bra, men jag har stort förtroende för att vår tjänst väljer ut företag med goda förutsättningar att generera god avkastning på lång sikt, säger Mai Thai.
Har du någon favorit bland dina innehav?
– En svår fråga. Personligen uppskattar jag Novo Nordisk eftersom de arbetar med lösningen på ett stort problem som fetmaepidemin. Jag föredrar företag med tydlig samhällsnytta, säger Nanna Stranne.
Kom ihåg att pengar på börsen både kan öka och minska i värde. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning och det är inte säkert att du får tillbaka allt investerat kapital.
Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Sigmastocks och inte en artikel av hufvudstadsbladet