EU: Att ha och mista ett giftskåp1bff4064 4667 4d7f 816c e43cecfbf5ee

Strax efter att jag skrivit klart fallserien som publicerades på Namn och Nytt för två veckor sedan hände något väldigt oväntat. Två skåp dök upp på en auktionssajt där jag har olika bevakningar – bevakningar som brukar komma upp på noll (toapappershållare, slaktbänk, giftskåp, balja. Den sista ger faktiskt en hel rad träffar på olika spännande sablar, men noll träffar på diskbaljan jag faktiskt behöver) .

De två skåpen dök upp under den “nya renässansen”, som jag tittar på eftersom jag planerar att inreda mitt nya hus baserat på designbibeln av Sherlock Holmes. Skåpen såg slitna ut, det fanns inga lås och nycklar och det fanns något slags märke på dörrarna. Jag zoomade in. De var Merkurius-symboler. Ett på ett skåp och två på det andra. Apotekarskåp för gift och dubbelgift, precis som jag beskrev dem i skåpet som stod framför mig på datorn.
Jag hade letat efter den typen av skåp länge. Sherlock Holmes skulle inte ha känt sig hemma utan dem. Jag hade lagt ut mer eller mindre exakta klockor över hela internet, som en hoppfull fiskare som täckte isen med metspö och korkskruv.
Men det fattade aldrig. Det närmaste jag kom var att dregla över vackra bilder på giftskåp på olika museer. Men nu stod de där framför mig, på internet, värderade till 1500 kr. Jag la 300. Reservpriset nåddes och jag jublade inombords. I tolv dagar njöt jag och den 13:e dagen vaknade jag av ett meddelande om att jag blivit överbjuden, med 50 kr, och att skåpen sålts till någon annan två minuter innan auktionen avslutades.
Som jag gnällde. Jag hade inte bara inte fått mina skåp, jag hade struntat i att skicka in satsen av rädsla för att efterfrågan på giftskåp skulle skjuta i höjden. Girighet och förbittring blev mitt arv, i flera månader. Tills skåpen faktiskt dök upp igen. Samma auktionssajt. Samma skåp.
I elva dagar led jag. Jag besökte skåpen varje dag och stirrade tomt på budknappen utan att lyfta ett finger. Den tolfte dagen lade jag ett bud. Klockan halv fyra på midsommarafton, tre timmar innan auktionen avslutades, dök ytterligare en budgivare upp. Jag sköt åt sidan snapsen och samlade in 50 kronor.
Hon försvann in i dimman. Och så, på den mest magiskt gynnsamma dagen på hela året, blev Mercurys skåp mina. Ostserien lämnades in. Sherlock Holmes kommer att känna sig som hemma.
Läs mer av EU:s ärendeserie, till exempel om dubbeläktenskap, som nämns i ovanstående fallserie men närmare beskrivs i tidigare publicerad “EU: Dubbelt gift är mer än dubbelt så giftigt”.

Lämna ett svar