Fler arbetslösa får jobb – hufvudstadsbladet75b28945 3a14 4620 b4b6 ca1bcf0a7f2d

Närmare 348 000 personer var inskrivna på Arbetsförmedlingen i slutet av juni. Det är nästan 26 000 fler än samma period förra året.
Arbetslösheten har alltså stigit från 6,1 procent till 6,6 procent på ett år.
Och det väntas öka under resten av året också, säger Emil Persson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
– Under hela 2024 räknar vi med en svagare arbetsmarknad och i så fall kommer vändningen i takt med att ekonomin stärks, 2025.

Som högst är arbetslösheten i Skåne med 8,9 procent, följt av Södermanlands län på 8,5 procent. Och det ökar i de flesta länen. Lägst arbetslöshetsnivå finns i Västerbottens län på 3,5 procent.
Antalet långtidsarbetslösa ökar också, vilket innebär att de har varit utan arbete i ett år eller mer. Den ökade med nästan 3 000 personer, jämfört med samma period förra året och ligger nu på drygt 140 000 personer.
Antalet varsel minskar dock – jämfört med för ett år sedan. Drygt 4 500 personer varslades under juni och motsvarande siffra förra året var över 5 300 personer.
Men det finns en risk att det finns kommer att öka framöver, enligt Emil Persson.
– Under våren har antalet varsel varit högre än normalt och den svagare arbetsmarknaden gör att det finns en risk att vi får se fler varsel även under hösten.
Det är också fler arbetslösa som fått ett jobb. I juni började över tusen fler arbeta än för ett år sedan. Från ungefär 29 500 till nästan 31 000.
– Men det här ändrar inte bilden av att vi ser att arbetsmarknaden är svagare. Vi räknar med att den vändningen kommer senare, säger Emil Persson.

TT: Så när blir det lättare att få jobb?
– Första halvan av nästa år blir det nog något lättare. Bedömningen präglas dock fortfarande av stor osäkerhet.
Emil Persson tillägger också att det kommer att ta lite tid innan vi är på samma arbetslöshetsnivå som det var innan lågkonjunkturen.
Läs mer: Oväntat många jobb i USA

Lämna ett svar