Nytt perspektiv på ett kick – hufvudstadsbladet0e1dfc16 9d9e 4f95 b3b1 78349ef83817

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

I svart och vitt går det att förbättra livet på några ögonblick genom ett andetag eller en lång kram eller genom att till exempel höra eller sjunga! en musikmelodi du älskar. Vi har alla hjärnor som använder sinnena.

Rosor blommar i trädgården och när du låter din kind, näsa och mun möta de mjuka löven och näsborrarna fylls av de blommande rosornas söta doft kan du känna Guds kraft. Så bra. Så underbart att uppleva. Helt gratis får vi en superkick. Berusad av doft, som det heter i poesi. Med ett djupt andetag drar vi slutsatsen att livet är riktigt bra.

Annons

Yogis rekommenderar de med badkar att bada hemma i iskallt vatten, så att kroppen får sig en riktig njutning när kroppstemperaturen sänks en stund av det kalla vattnet. Gå sedan upp ur kallbadet och du är “så bra som ny”.

Annons

Lätt att ta sig till för stadsbor med eget badkar. Man kan undra varför dessa badkar inte längre är standard? Jag känner flera som först hade ett fint badkar, men de har valt att ta bort det för att de hellre vill duscha. Nybyggda bostäder är utrustade med diskmaskiner, mikrovågsugnar och tvättmaskiner. Men inte med badkar.

Fantastisk! Nu kan jag äntligen simma när jag vill.

Själv bor jag i en lägenhet byggd i början av 1960-talet. När jag flyttade hit hade badrummet ett rymligt duschutrymme. I flera år tittade jag på annonser på Facebook Marketplace. Ibland gick det att hitta badkar som skänktes bort, ibland kostade de några hundra svenska kronor. En gång såg jag en annons: gratis badkar i Lundby. Min mamma sa att hennes granne Pelle kanske kunde vara till hjälp? Jag frågade och ja det var möjligt.

Så vi tog min mammas bil, hyrde en vagn och en annan granne, en flyktingman från Pakistan, följde med.

Paret som gav bort sitt kärl var döva. Och mycket vänlig. Pelle och pakistanien hjälptes åt, bar badkaret till vagnen och lyckades sedan få upp karet fyra trappor utan hiss.

Fantastisk! Nu kan jag äntligen simma när jag vill. Den runda ljusblå uppblåsbara japanska badtunnan som tidigare serverade mina vattendoppningar fick plats i förrådet. Vattentunnan var en kul idé, men den gick på grund i och med att det krävdes cirka trettio till fyrtio minuters manuellt ingrepp efter badet där jag sakta fick tömma vattnet i avloppet dosvis via ett långt slangrör som medföljde. Hmm.

Annons

Nu är det sommar och jordens sjöar, floder, dammar och hav inbjuder oss att byta om till badkläder och sedan låta kroppens och själens perspektiv förvandlas i vattnets mjuka virvlar, vi kommer upp ur badet och ett nytt liv kan vara igen.

Hanna Sjöberg

Lämna ett svar