Man i Åkersberga sköts av inkräktare i hemmet


 • Man i Åkersberga skjuten av inkräktare i hemmet

  Den 35-årige man som sköts i Åkersberga norr om Stockholm på onsdagskvällen attackerades i sitt hem. Åklagare Peter Claeson bekräftar för TT att flera gärningsmän tvingat sig in i 35-åringens bostad, enligt TV4 Nyheterna.

  – Det är vår uppfattning, ja.

  I samband med polisinsatsen greps, och senare anhölls, en man som misstänks för mordförsök och grovt vapenbrott. Inga fler personer har gripits i nuläget.

  Mannen som sköts var vaken när han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

  Om mannen var det tilltänkta målet är i nuläget oklart.

  – Men det går inte att svara med absolut säkerhet. Man vet inte vilket motiv personen som sköt hade, säger Claeson.

Senaste nyheterna

 • Inflationsförväntningarna stiger något

  Inflationsförväntningarna stiger något enligt en rapport från Kantar Prospera.

  Om ett år väntas inflation enligt KPIF-måttet på 2,0 procent enligt senaste mätningen. I juni var förväntningarna 1,9 procent.

  På två års sikt väntas inflationen vara 2,0 procent, jämfört med tidigare 1,9 procent.

  Det kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

  På femårssikten är inflationsförväntningarna 2,1 procent jämfört med tidigare 2,0 procent.

  Mätningarna av Kantar Prospera utförs på uppdrag av Riksbanken. (TT)

 • Akut blodbrist i flera regioner

  Den här veckan har det larmats om blodbrist i både Skåneregionen och Västra Götalandsregionen.

  Enligt TV4 Nyheterna finns akut anemi av minst en blodgrupp i minst 12 av 21 regioner. I ytterligare tre regioner är det låg tillgänglighet av minst en blodgrupp.

  – Om det är så att det inte finns tillräckligt med blod så måste man ställa in planerade operationer, men vi är inte i det läget än. Det kommer alltid att finnas blod till akutverksamheten, säger Linda Paulson, tillförordnad verksamhetschef för blod i Västra Götaland till TV4.

  Blod kan bara lagras i sex veckor och sjukhuset behöver ha ett lager av blod för att vara förberedd på trauma och katastrofsituationer. Blod behövs bland annat vid olyckor, cancerbehandlingar och svåra förlossningar.

  Semester och utlandsresor leder till att färre donerar blod under sommaren.

 • Lärare är befriade från att kommentera elevens bröst

  Högsta domstolen friar en gymnasielärare som funnits skyldig till sexuella trakasserier i tings- och hovrätterna.

  Under en lektion provade en 15-årig elev ett tyngdlyftsbälte som en klasskamrat hade med sig till skolan. Hon spände bältet på utsidan av skjortan. Läraren kommenterade då tjejens utseende med orden “Åh, vilka stora bröst du fick nu”.

  Läraren har framhållit att uttalandet kom spontant och att han ångrade sig i efterhand.

  Rätten skriver att uttalandet var “olämpligt och olämpligt, men inte kan anses ha en så tydlig sexuell läggning eller karaktär att det faller inom det straffbara området” och friar läraren. (TT)

 • Arbetsgivare ska anmäla arbetsfrånvaro

  Regeringen lägger på torsdagen ett förslag för att stoppa bidragsfusk, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

  Arbetsgivaren ska vara skyldig att anmäla till Skatteverket när anställda är frånvarande på grund av föräldraledighet och barnomsorg. Försäkringskassan ska sedan använda uppgifterna vid kontroller, vilket borde förenkla kontrollerna enligt finansminister Elisabeth Svantesson (M).

  – Vi måste stoppa bidragsfusk i våra välfärdssystem. En central del av detta bedrägeri är felaktiga utbetalningar av föräldrapenning och tillfällig föräldrapenning, säger hon. (TT)

 • Svensk militär tränar i New York

  Den svenska militären kommer att träna med nationalgardet i delstaten New York, rapporterar Sveriges Radios Ekot. Sverige har startat ett nytt bilateralt samarbete med USA utöver Nato-samarbetet.

  Nationalgardet är en militär reservstyrka som kontrolleras av varje stat. Enligt försvarsdepartementet hade 17 delstater anmält intresse för samarbetet, men valet föll på New York.

  Svenska soldater och officerare ska nu utbildas i större militära operationer på divisionsnivå, vilket New York National Guard är mycket van vid. Något som Försvarsmakten behöver utveckla, säger Rikard Askstedt, Sveriges försvarsattaché i Washington, till Ekot.

  Den amerikanska militären kommer i sin tur att behöva träna under vinterförhållanden i Sverige.

 • Äldre man omkom i motorcykelolycka

  En man i 70-årsåldern dog i onsdags när hans motorcykel kolliderade med en bil utanför Hallstavik i Uppland.

  Olyckan inträffade på eftermiddagen på riksväg 76. Mannen fördes med ambulanshelikopter till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

  En anmälan om vårdslöshet i trafik är upprättad, skriver polisen på sin hemsida. (TT)

 • Rekord snabb glaciärsmältning

  I år har snön på de svenska glaciärerna försvunnit ovanligt snabbt på grund av värmen. Det kan snabbt ställa till problem för fjällvandrare.

  – En vecka in i juli ser det ut som en varm sommar i slutet av augusti, säger fjällguiden Anders Bergwall, som är uppdragsledare för fjällräddningen, till P4 Norrbotten.

  Årets tidiga avsmältning ställer även till problem för fjällvandrare då kraftiga regn snabbt kan få vattennivån i bäckarna att stiga snabbt. Bristen på snö ovanpå glaciärerna har gjort att deras förmåga att ta upp vatten har försvunnit. Istället blir de som ett plåttak över vilket vattnet rinner rakt ner till bäckarna, enligt Anders Bergwall.

  – Vi har också mycket problem med bergerosion. För snön som normalt håller stenarna har redan smält bort och då släpper stenarna, säger han. (TT)

 • Kina varnar Nato för konfrontation

  Nato bör inte “provocera fram en konfrontation” med Kina om dess relation med Ryssland, sa en talesperson för Pekings EU-sändebud i ett uttalande på torsdagen.

  Uttalandet kommer efter att Nato presenterat sin deklaration vid det pågående toppmötet i Washington, där Kina nämns i kritiska ordalag. Försvarsalliansen skriver bland annat att partnerskapet med Moskva ger anledning till “djup oro”.

  Enligt uttalandet från Peking måste Nato “sluta underblåsa det så kallade Kinahotet och provocera fram konfrontationer och rivalitet”. Nato borde, enligt Kina, istället göra mer för att bidra till världsfred och stabilitet. (TT)

 • Clooney uppmanar Biden att hoppa av

  George Clooney postade en text under rubriken “Jag älskar Joe Biden, men vi behöver en ny kandidat” på The New York Times.

  Hollywood-skådespelaren är själv aktiv i demokraterna och var i juni värd för en välgörenhetsgala tillägnad Bidens kampanj.

  I sin text uppmanar han Biden att avgå och skriver att presidenten inte längre är vad han brukade vara.

  “Jag tror på honom, men den enda striden han inte kan vinna är den mot tiden”, skriver Clooney och avslutar sin text med:

  “Joe Biden är en hjälte, han räddade demokratin 2020. Vi behöver att han gör det igen 2024.”

 • Biden i ny tv-intervju

  USA:s president Joe Biden medverkar i en ny tv-intervju, enligt sändaren NBC.

  Intervjun sänds på måndag, samma dag som det republikanska partiet börjar sitt valmöte.

  Efter presidentens kritiserade debattinsats mot Donald Trump i juni har många demokrater ifrågasatt om han är rätt person att leda partiet i höstens val.

  När han intervjuades på TV-kanalen ABC i fredags imponerade inte hans framträdande på analytiker.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar