Bärföretagare döms för människoexploatering | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Transportörer döms för mänsklig exploatering

  Två transportföretagare, en man och en kvinna, dömdes till fängelse i två år och sex månader för flera fall av grovt människoexploatering, meddelade Lycksele tingsrätt.

  Företagarna döms även till sju års näringsförbud. Enligt tingsrätten har de utnyttjat thailändska bärplockare som vilseleds till att tro att de skulle få minimilönen enligt det svenska kollektivavtalet och arbeta åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan.

  Istället arbetade de enligt rätten långa timmar och fick betalt per plockat kilo, vilket resulterade i att de fick mellan 18 och 28 procent av avtalslönen efter två månaders arbete. (TT)

  Läs mer här.

Senaste nyheterna

 • EU-fred med Apple på mobila plånböcker

  EU-kommissionen sluter fred med Apple angående företagets mobila plånböcker, berättar konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

  Uppgörelsen kommer efter att Apple gick med på att lättare öppna upp för andra utvecklare.

  – Vi accepterar Apples åtaganden eftersom de skapar en likvärdig lösning vad gäller både säkerhet och användarvänlighet. Och de är lätta att implementera för både Apple och andra plånboksutvecklare, säger Vestager. (TT)

 • Tyskland har enligt uppgift stoppat kinesiska Huawei

  Den tyska regeringen har beslutat att ta bort vissa kinesiska komponenter, till exempel från Huawei, från det tyska 5G-nätverket, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg.

  Beslutet gäller från utgången av 2026 och ska ha tagits av nationella säkerhetsskäl.

  Företagen har fram till slutet av 2029 på sig att utesluta teknik från telekombolaget och dess konkurrent ZTE, från 5G-nätet, skriver Bloomberg.

  Tyska myndigheters granskning av landets 5G-nät har pågått i över ett år. En talesperson för inrikesdepartementet uppger att “beslut har tagits om hur man ska gå vidare”.

  Huawei vill inte kommentera uppgifterna och väntar istället på ett officiellt uttalande.

 • Tiotusentals köar i väntrum för antagningsbesked

  På webbplatsen Antagning.se finns ett väntrum för personer som vill få information om sina tillämpade högskole- och universitetsutbildningar.

  De som kommer in på hemsidan får använda sajten i max 20 minuter, står det i väntrummet. Väntetiden för vissa är uppemot en timme.

  Under torsdagen kommer hundratusentals personer att få besked om de kommit in på höstens kurser och program.

  I år är det 405 000 sökande, vilket är åtta procent fler än hösten 2023. (TT)

 • Uppgift: Termosbomb bakom evakueringen av Centralen

  Flera personer greps i samband med att ett misstänkt farligt föremål hittades på Stockholms centralstation på onsdagskvällen. Centralstationen evakuerades och bombtekniker kallades till platsen.

  Enligt uppgifter till Aftonbladet är de gripna en man och en kvinna i 30-årsåldern som bar en termosbomb i en väska.

  Enligt källor till tidningen fick de i uppdrag att leverera bomben till en plats i norra Sverige. De två sitter nu anhållna, misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och narkotikabrott. (TT)

  Läs mer här.

 • Två svenskar greps i Köpenhamn

  Två svenska medborgare greps i går misstänkta för vapeninnehav på ön Amager i Köpenhamn, skriver dansk polis på X.

  Enligt Ritzau rör det sig om en 19-årig man och en 31-årig man.

  En så kallad författningsförhandling, motsvarande en svensk häktningsförhandling, kommer att hållas under förmiddagen i Köpenhamns byret (motsvarande tingsrätt), där en domare ska besluta om ett eventuellt häktning av männen.

 • En skottskadad man kom till sjukhuset i Halmstad

  En man i 30-årsåldern har anlänt till sjukhuset i Halmstad med en skottskada i benet, skriver polisen på sin hemsida.

  Skadorna ska vara allvarliga, men inte livshotande. Sjukhuspersonalen ringde polisen efter att mannen kommit, men han var inte villig att samarbeta.

  Polisen har genomfört en husrannsakan i mannens bostad, där en kvinna i 20-årsåldern befann sig. I lägenheten hittades också misstänkt stöldgods och narkotika.

  Både mannen och kvinnan har anhållits misstänkta för grovt narkotikabrott och stöld.

  Skjutningen utreds som mordförsök, men ingen misstänkt har gripits.

 • Man i Åkersberga skjuten av inkräktare i hemmet

  Den 35-årige man som sköts i Åkersberga norr om Stockholm på onsdagskvällen attackerades i sitt hem. Åklagare Peter Claeson bekräftar för TT att flera gärningsmän tvingat sig in i 35-åringens bostad, enligt TV4 Nyheterna.

  – Det är vår uppfattning, ja.

  I samband med polisinsatsen greps, och senare anhölls, en man som misstänks för mordförsök och grovt vapenbrott. Inga fler personer har gripits i nuläget.

  Mannen som sköts var vaken när han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

 • Inflationsförväntningarna stiger något

  Inflationsförväntningarna stiger något enligt en rapport från Kantar Prospera.

  Om ett år väntas inflation enligt KPIF-måttet på 2,0 procent enligt senaste mätningen. I juni var förväntningarna 1,9 procent.

  På två års sikt väntas inflationen vara 2,0 procent, jämfört med tidigare 1,9 procent.

  Det kan jämföras med Riksbankens inflationsmål på 2,0 procent.

  På femårssikten är inflationsförväntningarna 2,1 procent jämfört med tidigare 2,0 procent.

  Mätningarna av Kantar Prospera utförs på uppdrag av Riksbanken. (TT)

 • Akut blodbrist i flera regioner

  Den här veckan har det larmats om blodbrist i både Skåneregionen och Västra Götalandsregionen.

  Enligt TV4 Nyheterna finns akut anemi av minst en blodgrupp i minst 12 av 21 regioner. I ytterligare tre regioner är det låg tillgänglighet av minst en blodgrupp.

  – Om det är så att det inte finns tillräckligt med blod så måste man ställa in planerade operationer, men vi är inte i det läget än. Det kommer alltid att finnas blod till akutverksamheten, säger Linda Paulson, tillförordnad verksamhetschef för blod i Västra Götaland till TV4.

  Blod kan bara lagras i sex veckor och sjukhuset behöver ha ett lager av blod för att vara förberedd på trauma och katastrofsituationer. Blod behövs bland annat vid olyckor, cancerbehandlingar och svåra förlossningar.

  Semester och utlandsresor leder till att färre donerar blod under sommaren.

 • Lärare är befriade från att kommentera elevens bröst

  Högsta domstolen friar en gymnasielärare som funnits skyldig till sexuella trakasserier i tings- och hovrätterna.

  Under en lektion provade en 15-årig elev ett tyngdlyftsbälte som en klasskamrat hade med sig till skolan. Hon spände bältet på utsidan av skjortan. Läraren kommenterade då tjejens utseende med orden “Åh, vilka stora bröst du fick nu”.

  Läraren har framhållit att uttalandet kom spontant och att han ångrade sig i efterhand.

  Rätten skriver att uttalandet var “olämpligt och olämpligt, men inte kan anses ha en så tydlig sexuell läggning eller karaktär att det faller inom det straffbara området” och friar läraren. (TT)

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar