Krisdraget i Bidens närmsta krets: Ringer upp delegater


Efter Bidens starkt ifrågasatta prestation i tv-debatten mot Donald Trump förra månaden, växer rädslan inom Biden-kampanjen för att oron inte kommer att hinna lägga sig till det demokratiska partiets konvent i Chicago om drygt en månad. Då ska partiet formellt utse sin presidentkandidat inför valet i november genom en omröstning. Det finns alltså en rädsla för att delegaterna ska försöka kuppa mot Bidens nominering, skriver Politico.
Ingen annan demokrat kunde hota Biden i vårens primärval, då han säkrade en överväldigande majoritet av delegaterna, som i sin tur väljer presidentkandidaten vid sommarkonventet.

Nu berättar flera Delegater berättade för Politico att de under den senaste veckan har fått samtal från personer inom Biden-administrationen. Först ska de ha fått frågan om de planerar att åka till Chicago och om de hade varit delegater tidigare. Då måste samtalet ha övergått till en mer ifrågasättande karaktär. Samtalet ska bland annat ha berört om delegaterna har några invändningar mot Biden som kandidat. En av delegaterna ska också ha fått den mer direkta frågan: Finns det någon anledning till att ni inte skulle stödja presidenten under partikonventet i Chicago om drygt en månad?
Till en början blev delegaterna chockade över samtalet, berättar de Politico. Vissa trodde att det var ett skämtsamtal tills de såg att riktnumret kom från Delaware, där Bidens kampanjhögkvarter ligger.
Tidigare i veckan borde till och med Biden själv har ringt givare för att försäkra dem om att han inte kommer att hoppa av sin kampanj. Flera källor till CNN uppger att majoriteten av demokratiska givare har uttryckt djup oro över Bidens förmåga att slutföra sin presidentkampanj, vilket har fått dem att dra tillbaka sina bidrag.

Fakta:Så demokraterna kunde ersätta Joe Biden

Presidentkandidaten utses formellt vid partikonventet i Chicago den 19-22 augusti av delegater som genom resultatet av vårens primärval är knutna till 81-åringen personligen.

Att ändra konventets regler kräver ett beslut av partiledningen i god tid före mötet, något som sannolikt inte kommer att hända så länge Biden vill kandidera. Situationen kompliceras av att partiet planerar att genomföra delegatomröstningen digitalt, inför själva konventet.

Om Joe Biden de facto kastar in handduken kommer alla hans delegater att vara obundna och konventet måste komma överens om en ny presidentkandidat under de fyra dagar som den pågår. Det har inte hänt sedan 1960.

Källa: TT.

Antalet stora individuella donationer har minskat sedan debatten, säger en av demokraternas insamlingar till CNN. Mindre donationer borde däremot ha fortsatt i samma takt, men summan de drar in kommer inte att hålla kampanjen flytande. Enligt Politico men även de mindre donationerna har blivit färre de senaste dagarna.
Samtidigt har arrangörerna bakom en stor kampanjinsamling i Chicago – en lunch för rika Chicagobor som äger rum i samband med partikongressen – beslutat att ställa in evenemanget, säger en källa med tillgång till CNN. Direkt efter debatten mellan Biden och Trump ska arrangörerna ha pausat planeringssamtalen före insamlingen för att vänta ut den värsta stormen kring Bidens framträdande. Den här veckan bestämde de sig för att inte hålla insamlingen alls. Insamlingen förväntades inbringa runt en miljon dollar till kampanjen, eller drygt 10 miljoner svenska kronor.

För bara några veckor sedan höll Hollywood-stjärnan ett stort insamlingsevenemang för Joe Bidens kampanj.  Nu uppmanar Clooney Biden att dra sig ur.

På onsdagen kom det också ett nytt mordslag mot Bidens kampanj. Sedan gick skådespelaren George Clooney – en av Bidens främsta Hollywood-givare – offentligt och uppmanade Biden att kliva åt sidan.
“Vi kommer inte att vinna valet med den här presidenten”, skrev Clooney i ett öppet brev i New York Times.
För bara några veckor sedan ledde Clooney en insamling till Bidens kampanj, då han samlade in 30 miljoner dollar, eller 316 miljoner svenska kronor.

Lämna ett svar