Fransk katedral brinner | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Katedralen i den franska staden Rouen brinner, rapporterar Reuters. Spiran sägs ha fattat eld.

  Läs mer här.

Senaste nyheterna

 • Polisbil i kollision i Göteborg

  En utryckningspolisbil har krockat med en personbil i Angered i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida.

  Tre personer, varav två är poliser, är inblandade i olyckan. Alla uppges vara vakna och prata, annars är skadeläget oklart.

 • Fängelse för att ha hotat politiker med galge

  Två ledande personer inom en vikingasekt i Västsverige dömdes på torsdagen till sex respektive tre månaders fängelse för olaga hot och hot mot tjänstemän, rapporterar lokala medier.

  På sektens ägor byggdes en speciell galgbacke där medlemmarna sedan hotade med att flera lokala politiker i Skaraborg skulle avrättas. I samband med avrättningen skulle en ny vikingatid uppstå, hävdade sekten, skriver GP.

  De dömda ledamöterna ska också betala drygt 300 000 kronor vardera i skadestånd till de lokala politiker som hoten om avrättning riktades mot, enligt domen i Skaraborgs tingsrätt.

 • EU-fred med Apple på mobila plånböcker

  EU-kommissionen sluter fred med Apple angående företagets mobila plånböcker, berättar konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

  Uppgörelsen kommer efter att Apple gick med på att lättare öppna upp för andra utvecklare.

  – Vi accepterar Apples åtaganden eftersom de skapar en likvärdig lösning vad gäller både säkerhet och användarvänlighet. Och de är lätta att implementera för både Apple och andra plånboksutvecklare, säger Vestager. (TT)

 • Tyskland har enligt uppgift stoppat kinesiska Huawei

  Den tyska regeringen har beslutat att ta bort vissa kinesiska komponenter, till exempel från Huawei, från det tyska 5G-nätverket, enligt uppgifter till nyhetsbyrån Bloomberg.

  Beslutet gäller från utgången av 2026 och ska ha tagits av nationella säkerhetsskäl.

  Företagen har fram till slutet av 2029 på sig att utesluta teknik från telekombolaget och dess konkurrent ZTE, från 5G-nätet, skriver Bloomberg.

  Tyska myndigheters granskning av landets 5G-nät har pågått i över ett år. En talesperson för inrikesdepartementet uppger att “beslut har tagits om hur man ska gå vidare”.

  Huawei vill inte kommentera uppgifterna och väntar istället på ett officiellt uttalande.

 • Transportörer döms för mänsklig exploatering

  Två transportföretagare, en man och en kvinna, dömdes till fängelse i två år och sex månader för flera fall av grovt människoexploatering, meddelade Lycksele tingsrätt.

  Företagarna döms även till sju års näringsförbud. Enligt tingsrätten har de utnyttjat thailändska bärplockare som vilseleds till att tro att de skulle få minimilönen enligt det svenska kollektivavtalet och arbeta åtta timmar om dagen, fem dagar i veckan.

  Istället arbetade de enligt rätten långa timmar och fick betalt per plockat kilo, vilket resulterade i att de fick mellan 18 och 28 procent av avtalslönen efter två månaders arbete. (TT)

  Läs mer här.

 • Tiotusentals köar i väntrum för antagningsbesked

  På webbplatsen Antagning.se finns ett väntrum för personer som vill få information om sina tillämpade högskole- och universitetsutbildningar.

  De som kommer in på hemsidan får använda sajten i max 20 minuter, står det i väntrummet. Väntetiden för vissa är uppemot en timme.

  Under torsdagen kommer hundratusentals personer att få besked om de kommit in på höstens kurser och program.

  I år är det 405 000 sökande, vilket är åtta procent fler än hösten 2023. (TT)

 • Uppgift: Termosbomb bakom evakueringen av Centralen

  Flera personer greps i samband med att ett misstänkt farligt föremål hittades på Stockholms centralstation på onsdagskvällen. Centralstationen evakuerades och bombtekniker kallades till platsen.

  Enligt uppgifter till Aftonbladet är de gripna en man och en kvinna i 30-årsåldern som bar en termosbomb i en väska.

  Enligt källor till tidningen fick de i uppdrag att leverera bomben till en plats i norra Sverige. De två sitter nu anhållna, misstänkta för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse och narkotikabrott. (TT)

  Läs mer här.

 • Två svenskar greps i Köpenhamn

  Två svenska medborgare greps i går misstänkta för vapeninnehav på ön Amager i Köpenhamn, skriver dansk polis på X.

  Enligt Ritzau rör det sig om en 19-årig man och en 31-årig man.

  En så kallad författningsförhandling, motsvarande en svensk häktningsförhandling, kommer att hållas under förmiddagen i Köpenhamns byret (motsvarande tingsrätt), där en domare ska besluta om ett eventuellt häktning av männen.

 • En skottskadad man kom till sjukhuset i Halmstad

  En man i 30-årsåldern har anlänt till sjukhuset i Halmstad med en skottskada i benet, skriver polisen på sin hemsida.

  Skadorna ska vara allvarliga, men inte livshotande. Sjukhuspersonalen ringde polisen efter att mannen kommit, men han var inte villig att samarbeta.

  Polisen har genomfört en husrannsakan i mannens bostad, där en kvinna i 20-årsåldern befann sig. I lägenheten hittades också misstänkt stöldgods och narkotika.

  Både mannen och kvinnan har anhållits misstänkta för grovt narkotikabrott och stöld.

  Skjutningen utreds som mordförsök, men ingen misstänkt har gripits.

 • Man i Åkersberga skjuten av inkräktare i hemmet

  Den 35-årige man som sköts i Åkersberga norr om Stockholm på onsdagskvällen attackerades i sitt hem. Åklagare Peter Claeson bekräftar för TT att flera gärningsmän tvingat sig in i 35-åringens bostad, enligt TV4 Nyheterna.

  – Det är vår uppfattning, ja.

  I samband med polisinsatsen greps, och senare anhölls, en man som misstänks för mordförsök och grovt vapenbrott. Inga fler personer har gripits i nuläget.

  Mannen som sköts var vaken när han fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar