Nathan Shachar: Våldsamma bosättare härjar fritt


På tisdagen, under sitt avskedstal, bröt Fuchs mot oskrivna regler och lugnade hans hjärta.
Ledarna för Västbankens en halv miljon israeliska bosättare, sa Fuchs, har inte längre någon kontroll över sina egna extremister:
– Nybyggarnas kroppar och deras ledare är rädda för våldsverkarna och förblir tysta om sina brott. Det som händer är inte judendom, det är kaos.

Under sina år som högste befälhavare på den ockuperade Västbanken har Yehuda Fuchs varit måltavla för hatpropaganda och haft livvaktsskydd från Shabaks säkerhetstjänst.

Under sina tre år som högsta befälhavare på den ockuperade Västbanken har Fuchs varit måltavla för hatpropaganda och har ofta tvingats flytta i sällskap med särskilda livvakter från säkerhetstjänsten Shabak.

Fuchs själv kommer från samma ideologiska miljö som nybyggarna. Han växte upp i ett nationellt religiöst område i Jerusalem och studerade vid ett ortodoxt seminarium. Men inget av detta har gett honom några poäng hos extremisterna. Fuchs försök att blockera deras framfart var aldrig särskilt resoluta, men de har varit tillräckligt för att stämpla honom som en “terroristkramare” och en “förrädare”.

Säkerhetsstyrkorna patrullerar i Huwara i februari förra året.

I februari 2023, kort efter att Israels nya nationalistiska koalition tillträdde, visade bosättarna Fuchs vem som har sista ordet på Västbanken. Efter att en bosättare mördats på motorvägen mellan Ramallah och Nablus invaderade extremister den palestinska staden Hawara och brände ner delar av den. Israelisk militär kom sent till platsen men behandlade vandalerna mildt. Bilderna från Hawara blev en världsnyhet och stärkte intrycket av att Västbanken är ett laglöst land.
Förr under de senaste sex månaderna har Fuchs lett Israels största militära operationer på Västbanken sedan striderna 2003-2004, då den palestinska myndigheten krossades. (Det återupprättades 2005 under president Mahmud Abbas).
Över femhundra Hamas- och Islamiska Jihad-medlemmar har dödats på Västbanken efter Hamas-attacken mot södra Israel den 7 oktober.

Mahmoud Abbas.

I hans avskedstal bröts Fuchs också emot ett annat tabu för israeliska officerare, när han hyllade samarbetet med den palestinska myndigheten, ledd av Mahmud Abbas. Premiärminister Benjamin Netanyahu och koalitionens nybyggarpartier missar inget tillfälle att stämpla Abbas som terrorist. I själva verket är det Abbas styrkor som har skonat Israels städer från självmordsbombare i nästan tjugo år. Att experter påpekar detta är en del av vardagen – att områdets högsta befäl gör det är en annan sak.
Chefen för det centrala militärdistriktet är en av de fyra högsta befattningarna i Israels generalstab. Under lång tid hade han sista ordet om ockupationen av palestinierna på Västbanken. I förra årets regeringsförhandlingar skildes dessa funktioner från försvarsdepartementet och ockupationen administreras idag av extremistledaren Bezalel Smotrich, som också är finansminister. Föga överraskande kommer Fuchs ersättare att bli en av nybyggarnas egna, general Avi Bluth, känd för sina intima relationer med den nationalistiska rörelsens mest militanta aktivister.

Lämna ett svar