Fransk katedral brinner | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Katedralen i den franska staden Rouen brinner, rapporterar Reuters. Spiran, som håller på att renoveras, har fattat eld och svart rök stiger upp mot himlen. Inga personskador har rapporterats och evakuering pågår.

  Det är ännu oklart vad som orsakade branden, men den ska ha startat i samband med byggnadsställningarna kring spiran.

  Strax före klockan 13.30 rapporteras branden vara under kontroll, enligt franska medier enligt TT.

  Läs mer här.

Senaste nyheterna

 • Kenyas president sparkar ministrar

  Kenyas president William Ruto avskedade på torsdagen alla sina ministrar, efter flera veckors gatuprotester mot höga skatter och svagt styre. Ruto sa i ett tv-sänt tal att han kommer att bilda en ny regering som är “smal och effektiv”.

 • Den mordmisstänkte kan lida av psykisk störning

  Den man som häktades misstänkt för mord efter att en person hittats död i sin lägenhet i Lund kan lida av en allvarlig psykisk störning, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

  Mannen, som är i 50-årsåldern, stoppades av polis i Malmö en natt i slutet av maj, medan hans lägenhet i Lund genomsöktes. Den döde mannen hade då upptäckts efter tips från personer som ringde polisen och slog larm.

  Den misstänkte greps samma natt och greps senare på sannolika skäl för mord.

  Enligt den så kallade 7 § undersökningen – en mindre sinnesundersökning – kan mannen lida av en allvarlig psykisk störning. (TT)

 • Flera saknas efter en jordbävning i en kolgruva

  Minst tio gruvarbetare har skadats och två saknas efter en jordbävning i en kolgruva i södra Polen.

  Skalvet inträffade på 1 200 meters djup i gruvan som ligger i staden Rydultowy nära gränsen till Tjeckien. Räddningspersonal arbetade under torsdagen med att få upp ytterligare tio gruvarbetare över marken.

  Kolgruvor är farliga arbetsplatser med risk för jordskred och metangasexplosioner. Kolindustrin är en av Polens största arbetsgivare, med cirka 75 000 anställda. Förra året dog 15 gruvarbetare i olyckor i Polen.

 • Iran kräver en miljardsumma efter Mölnlyckes stopp

  Iran anser att USA bör betala ersättning till iranska medborgare vars vård drabbats av sanktioner. En domstol i det hårt styrda landet slog fast att den amerikanska regeringen måste betala 6,7 ​​miljarder dollar (cirka 70 miljarder kronor), rapporterar den statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

  Den iranska domstolen pekar på konsekvenserna av att det svenska företaget Mölnlycke stoppar leveranser av bandage till Iran, för att inte bryta mot USA:s sanktioner mot landet.

 • Domare åtalad – minderårig var fortfarande häktad

  Två nämndemän vid en tingsrätt i Stockholmsområdet åtalas av Statens ansvarsnämnd. Detta efter att ha låtit en minderårig sitta häktad i mer än tre månader utan någon häktningsförhandling, rapporterar Dagens Juridik.

  Den minderårige, häktad den 8 mars, häktades på nytt vid flera tillfällen trots att fristen på tre månader överskreds utan att någon häktningsförhandling hölls. Försvarsadvokaten beviljade fortsatt häktning.

  Den 12 juni väckte åklagaren åtal. En dryg vecka senare upptäckte domaren, ansvarig för häktningsärenden på avdelningen, att hennes kollegor inte hade hållit häktningsförhandling. Hon bestämde sig då för att häva häktet.

  De båda domarna anses skäligen misstänkta för att ha begått tjänstefel, enligt nämnden.

 • Demokratiska väljare vill att Biden ska hoppa av

  Mer än hälften av de demokratiska väljarna vill att Joe Biden ska avsluta sin kandidatur, enligt en ny undersökning från Washington Post.

  Två av tre amerikanska vuxna vill att presidenten kliver åt sidan, inklusive sju av tio oberoende väljare.

 • Sydafrikansk storm tvingar människor från sina hem

  Kapstaden i södra Sydafrika har drabbats av massiva stormar som har tvingat minst 4 500 människor att lämna sina hem.

  Starka vindar har slitit av tak, förstört byggnader och vält elstolpar.

  Skolor är fortfarande stängda i Kapstaden och närliggande områden och i vinregionen Stellenbosch har snö kantat gatorna till följd av en extrem kylfront från Atlanten.

  Enligt nyhetssajten News24 har 44 600 måltider delats ut till offer sedan början av veckan. Filtar, mössor och hygienartiklar har också delats ut.

 • Polisbil i kollision i Göteborg

  En utryckningspolisbil har krockat med en personbil i Angered i Göteborg, skriver polisen på sin hemsida.

  Tre personer, varav två är poliser, är inblandade i olyckan. Alla uppges vara vakna och prata, annars är skadeläget oklart.

 • Fängelse för att ha hotat politiker med galge

  Två ledande personer inom en vikingasekt i Västsverige dömdes på torsdagen till sex respektive tre månaders fängelse för olaga hot och hot mot tjänstemän, rapporterar lokala medier.

  På sektens ägor byggdes en speciell galgbacke där medlemmarna sedan hotade med att flera lokala politiker i Skaraborg skulle avrättas. I samband med avrättningen skulle en ny vikingatid uppstå, hävdade sekten, skriver GP.

  De dömda ledamöterna ska också betala drygt 300 000 kronor vardera i skadestånd till de lokala politiker som hoten om avrättning riktades mot, enligt domen i Skaraborgs tingsrätt.

 • EU-fred med Apple på mobila plånböcker

  EU-kommissionen sluter fred med Apple angående företagets mobila plånböcker, berättar konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

  Uppgörelsen kommer efter att Apple gick med på att lättare öppna upp för andra utvecklare.

  – Vi accepterar Apples åtaganden eftersom de skapar en likvärdig lösning vad gäller både säkerhet och användarvänlighet. Och de är lätta att implementera för både Apple och andra plånboksutvecklare, säger Vestager. (TT)

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar