Startupföretag kan växa för att skadliga skatter är borta92b2eb27 f3be 418c a63f e976c2f3123e

Det handlar om passion och vision. Om att inte behöva ha svar på alla frågor från dag ett. Du måste ägna ditt liv åt projektet, våga utmana din affärsidé. Och det viktiga är lönsamheten på lång sikt, inte direkt.

Många goda råd, och mycket mer av sånt kommer i Di under de kommande veckorna.

Men det är något som saknas och det ska vi vara glada över. Om den här serien hade publicerats för 20 år sedan hade den handlat om hur man bäst parerar de höga skatterna. Sverige hade då förmögenhetsskatt, “Lex Uggla” (som beskattade latenta värden i bolaget) och arvsskatt. Kanske hade någon expert kommenterat vilket land – eller ö – som är bäst att placera företagets huvudkontor i. Garanterat hade ett avsnitt i startup-skolan handlat om att man redan från början måste planera för hur nästa generation ska kunna ta över ägandet – för om du om inte så måste barnen sälja av en del av företaget för att ha råd med arvsskatten.

“Det är vad som händer när beslut inte styrs av skatteregler.”

Nu behövs inget av detta. Det handlar bara om kreativitet, möjligheter, strategier, teambuilding och affärsmannaskap. Det är vad som händer när beslut inte styrs av skatteregler. Huvudstaden finns nu i Sverige, tillgänglig för lovande affärsidéer.

Detta kan inte tas för givet. Partier till vänster talar gång på gång om att “kapital” är underbeskattat. De talar om aktiebolagsreglerna (3:12) som för generösa. De pratar om att beskatta de rika mer. Sådana förändringar kommer obönhörligen att träffa startscenen.

Ännu bättre, den nuvarande regeringen har nu vidtagit åtgärder för att förbättra skatteläget för ägarledda företag (det vill säga de allra flesta företag). Förhoppningsvis kommer det också en tid då de vågar sänka den högsta marginalskatten (som just nu är den näst högsta bland alla OECD-länder).

Du måste vara medveten om att skatteregler är viktiga. Och det är därför vi nu kan hylla alla de företagare som istället för skatteplanering nu kan ägna sin tid åt sin verksamhet, växa, skapa jobb, ge skatteintäkter. Gör Sverige rikare.

Lämna ett svar