Fransk katedral brinner | Senaste nytt på hufvudstadsbladet


 • Katedralen i den franska staden Rouen brinner, rapporterar Reuters. Spiran, som håller på att renoveras, har fattat eld och svart rök stiger upp mot himlen. Inga personskador har rapporterats och evakuering pågår.

  Det är ännu oklart vad som orsakade branden, men den ska ha startat i samband med byggnadsställningarna kring spiran.

  Strax före klockan 13.30 rapporteras branden vara under kontroll, enligt franska medier enligt TT.

  Läs mer här.

Senaste nyheterna

 • Svenska ministrar bojkottar Ungern

  Sverige kommer inte att skicka några ministrar till Ungern under det ungerska EU-ordförandeskapet, meddelade EU-minister Jessika Roswall (M).

  “Det ungerska agerandet under ordförandeskapet är skadligt och måste få konsekvenser. Sverige kommer därför inte att delta på politisk nivå under de informella regeringsmötena i juli”, skriver Roswall i en kommentar till TT.

  Sverige kommer istället att representeras av tjänstemän.

  Ungerns premiärminister Viktor Orbán har fått mycket kritik för sina senaste “fredsresor” till Moskva och Peking.

  Statsminister Ulf Kristersson (M) har gått hårt ut och sagt att Orbán kidnappar EU-ordförandeskapet i ministerrådet och använder det för egen vinning, inte för att representera EU.

  Inom EU diskuteras nu hur man ska agera mot Ungern. Flera EU-länder – däribland Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen – agerar på liknande sätt genom att endast skicka tjänstemän till de möten som arrangeras i Budapest i juli. Diskussioner pågår i flera länder.

 • Förundersökningen om dödsfallet är nedlagd

  Åklagaren lägger ned förundersökningen rörande en man och ett barn i grundskoleåldern som hittades döda i en bostad i Tollarp i Skåne förra veckan.

  Ett barn i förskoleåldern, som fördes till sjukhus med skador, uppges nu må bra enligt åklagare Pernilla Åström, som i övrigt är fåordig om händelsen.

  Pernilla Åström säger till TT att de har en klar bild av vad som hänt, och att det inte finns något som tyder på att någon annan person varit närvarande än de tre personerna i huset.

 • Fyra i Think Pink är åtalade för ekobrott

  Fyra personer har åtalats misstänkta för flera fall av ekonomisk brottslighet i Think Pink, meddelar Åklagarmyndigheten. Avfallsbolaget har redan varit föremål för ett omfattande miljöbrottmål.

  Åtalet avser grovt bokföringsbrott, medhjälp till grovt bokföringsbrott, grov oredlighet mot huvudmannen och grovt tjänstefel mot borgenärer. Brotten ska ha begåtts under bolagets räkenskapsår 2018, 2019 och 2020.

  I miljöbrottsåtalen mot företaget åtalas totalt elva personer, varav fem för bland annat grova miljöbrott. (TT)

 • Ryssland sätter Navalnaya på terrorlista

  Ryssland satte på torsdagen upp den döde ryske regimkritikern Alexei Navalnyjs änka, Julia Navalnaya, på sin svarta lista över “terrorister” och “extremister”. Detta händer två dagar efter att hon formellt efterlysts i Ryssland.

 • Kenyas president sparkar ministrar

  Kenyas president William Ruto avskedade på torsdagen alla sina ministrar, efter flera veckors gatuprotester mot höga skatter och svagt styre. Ruto sa i ett tv-sänt tal att han kommer att bilda en ny regering som är “smal och effektiv”.

 • Den mordmisstänkte kan lida av psykisk störning

  Den man som häktades misstänkt för mord efter att en person hittats död i sin lägenhet i Lund kan lida av en allvarlig psykisk störning, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

  Mannen, som är i 50-årsåldern, stoppades av polis i Malmö en natt i slutet av maj, medan hans lägenhet i Lund genomsöktes. Den döde mannen hade då upptäckts efter tips från personer som ringde polisen och slog larm.

  Den misstänkte greps samma natt och greps senare på sannolika skäl för mord.

  Enligt den så kallade 7 § undersökningen – en mindre sinnesundersökning – kan mannen lida av en allvarlig psykisk störning. (TT)

 • Flera saknas efter en jordbävning i en kolgruva

  Minst tio gruvarbetare har skadats och två saknas efter en jordbävning i en kolgruva i södra Polen.

  Skalvet inträffade på 1 200 meters djup i gruvan som ligger i staden Rydultowy nära gränsen till Tjeckien. Räddningspersonal arbetade under torsdagen med att få upp ytterligare tio gruvarbetare över marken.

  Kolgruvor är farliga arbetsplatser med risk för jordskred och metangasexplosioner. Kolindustrin är en av Polens största arbetsgivare, med cirka 75 000 anställda. Förra året dog 15 gruvarbetare i olyckor i Polen.

 • Iran kräver en miljardsumma efter Mölnlyckes stopp

  Iran anser att USA bör betala ersättning till iranska medborgare vars vård drabbats av sanktioner. En domstol i det hårt styrda landet slog fast att den amerikanska regeringen måste betala 6,7 ​​miljarder dollar (cirka 70 miljarder kronor), rapporterar den statliga iranska nyhetsbyrån Irna.

  Den iranska domstolen pekar på konsekvenserna av att det svenska företaget Mölnlycke stoppar leveranser av bandage till Iran, för att inte bryta mot USA:s sanktioner mot landet.

 • Domare åtalad – minderårig var fortfarande häktad

  Två nämndemän vid en tingsrätt i Stockholmsområdet åtalas av Statens ansvarsnämnd. Detta efter att ha låtit en minderårig sitta häktad i mer än tre månader utan någon häktningsförhandling, rapporterar Dagens Juridik.

  Den minderårige, häktad den 8 mars, häktades på nytt vid flera tillfällen trots att fristen på tre månader överskreds utan att någon häktningsförhandling hölls. Försvarsadvokaten beviljade fortsatt häktning.

  Den 12 juni väckte åklagaren åtal. En dryg vecka senare upptäckte domaren, ansvarig för häktningsärenden på avdelningen, att hennes kollegor inte hade hållit häktningsförhandling. Hon bestämde sig då för att häva häktet.

  De båda domarna anses skäligen misstänkta för att ha begått tjänstefel, enligt nämnden.

 • Demokratiska väljare vill att Biden ska hoppa av

  Mer än hälften av de demokratiska väljarna vill att Joe Biden ska avsluta sin kandidatur, enligt en ny undersökning från Washington Post.

  Två av tre amerikanska vuxna vill att presidenten kliver åt sidan, inklusive sju av tio oberoende väljare.

 • Sydafrikansk storm tvingar människor från sina hem

  Kapstaden i södra Sydafrika har drabbats av massiva stormar som har tvingat minst 4 500 människor att lämna sina hem.

  Starka vindar har slitit av tak, förstört byggnader och vält elstolpar.

  Skolor är fortfarande stängda i Kapstaden och närliggande områden och i vinregionen Stellenbosch har snö kantat gatorna till följd av en extrem kylfront från Atlanten.

  Enligt nyhetssajten News24 har 44 600 måltider delats ut till offer sedan början av veckan. Filtar, mössor och hygienartiklar har också delats ut.

Läs mer:

Senaste nyheterna om kriget i Ukraina

Senaste nyheterna om kriget mellan Israel och Hamas

Lämna ett svar