Sverige bojkottar EU-möten efter Orbáns besök i Moskva | Världen


Ungerns premiärminister Viktor Orbán träffade Vladimir Putin i Moskva i fredags – när Ungern precis hade tagit över ordförandeskapet i EU.

Besöket fick mycket kritik från ledare i andra EU-länder, inklusive premiärminister Ulf Kristersson som sa att Orbán använde sitt ordförandeskap på ett “oansvarigt och illojalt” sätt.

Stoppar ministerbesök

Nu går Sverige ett steg längre och stoppar svenska ministerbesök i Ungern så länge Orbán är president. Sverige ska inte heller delta i EU:s informella regeringsmöten på politisk nivå, rapporterar SVT hufvudstadsbladet.

– Han missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kapar det för sina egna syften, säger Kristersson till SVT.

– Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och ännu mindre för det övergripande EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina äger rum med Ukraina. Vi har varit väldigt kritiska till det, säger han.

“Ungerns agerande är skadligt”

EU-minister Jessica Roswall säger till TT att Sverige inte kommer att skicka ministrar till Ungern under det ungerska ordförandeskapet.

“Det ungerska agerandet under ordförandeskapet är skadligt och måste få konsekvenser. Sverige kommer därför inte att delta på politisk nivå under de informella regeringsmötena i juli.”skriver hon i en kommentar.

Sverige kommer inte att skicka politiska tjänstemän till dessa möten. Däremot andra tjänstemän.

Finland, Estland, Lettland, Litauen och Polen agerar på liknande sätt och diskussioner pågår i fler länder.

LÄS MER: Viktor Orbán i Kina på “fredsuppdrag”
LÄS MER: Kristerssons ilska över Orbáns besök: “Ett hån”
LÄS MER: Orbán till Moskva för möte med Putin

Lämna ett svar