Peter Gerhardsson: ”Aldrig varit med om något liknande”


Det är inte på något sätt en oviktig match. Seger eller oavgjort mot Frankrike kan ge ett lite bättre utgångsläge inför nästa veckas EM-kval på Gamla Ullevi.
Men även Peter Gerhardsson inser att det är hemmamatchen mot England på tisdag som allt hänger på. Tre poäng där och Sveriges EM-biljett är säkrad.
– Under de här åren har vi aldrig upplevt något liknande. Antingen brukar man ha en match och då är det den som gäller, eller så spelar man kanske en träningslandskamp först. Nu är det två tävlingsmatcher, men det är bara Englandsmatchen… vinner vi den går vi vidare till EM, säger Gerhardsson.

Med två omgångar kvar Frankrike toppar gruppen på nio poäng, Sverige och England (som möter tabelltoppande Irland på fredag) ligger på sju vardera. Bara ettan och tvåan går direkt till EM i Schweiz 2025, medan trean får spela slutspel i höst.
– Man vill kvalificera sig direkt. Det skulle vara en enorm fördel, vi kommer att göra allt för att knipa den platsen, säger Barcelona-forwarden Fridolina Rolfö.

Fridolina Rolfö under fotbollslandslagets träning på Stade Gaston Gérard i Dijon inför fredagens EM-kvalmatch mot Frankrike.

Om två lag hamnar på samma poäng avgörs head-to-head möten. Eftersom Sverige och England spelade oavgjort (1–1) på Wembley i april innebär det att laget som vinner i Göteborg på tisdag – oavsett hur det går i fredagens matcher – går till EM.
Men Rolfö poängterar att ett bra resultat mot Frankrike kan innebära att Sverige är klart för EM även med ett kryss mot England. Därför vill hon lägga all sin tankekraft på fredagens match.
– Det kan ge en enorm fördel att plocka poäng i den matchen. Så fokus blir på Frankrike och sedan kan vi ta nästa match, säger Rolfö.
Frankrikes matchuppsättningar den svenske förbundskaptenen står inför en rad svåra val. Ska han vila någon av de sex spelarna – inklusive Kosovare Asllani, Magdalena Eriksson och Linda Sembrant – som blir avstängda mot England om de får ett gult kort? Eller kommer han att behöva lufta sina viktigaste pjäser för att de blågula utlandsproffsen inte har spelat en match på flera veckor?

Sembrant vet vad hon föredrar.
– Man vill alltid spela, säger Bayern München-försvararen.
– Men man måste kanske vara lite smart i vissa situationer och inte göra något dumt. Men jag hoppas att jag klarar det, jag brukar inte dra för många dumma kort.
Läs mer: Matchguide: Frankrike–Sverige i EM-kvalet

Lämna ett svar