Lisa Magnusson: Varning! Din räkmacka kan innehålla en otäck upptäckt – och det är helt oacceptabelt6ccf127a 7bbf 4d87 a46d 8dcd9e352a67

Sommar, sommar och sol! Fast mest regn, mygg och lokaltidningens besvikelser. Semestertider är högsäsong för just den sortens berättelser: Det händer inte så mycket annat, allt är avspärrat och alla är lediga. Men tidningen måste fyllas.

Entré upprörda medborgare som vänder sig mot högre makter, mot samhälleoch ställer frågan: Ska det få gå till så här?
Det är arga män som kröp ner i gropen på de mindre landsvägarna, för att illustrera det livsfarliga djupet. Det är pensionärspar som står vid sitt fönster och stirrar ut på traktens återvinningskärl, som ligger precis utanför deras lägenhet. Det är 15-åringar som skulle kolla in cd-skivor – men butiken de gick till hade stängt.

Det finns kvinnor som står i sin trädgård och på allvar pekar på stubben av björk som kommunen olovligen högg ner

Och så finns det förstås paradgrenen “Jag hittade något i min mat”, som kvällstidningarna också råkar älska.
Jag menar inte då som arsenikspetsade glasbitar i barnmatsburken, utan ofarlighet som en snigel i salladsblandningen, några gruskorn i sirapslimpan eller – nu senast – Expressens dramatiska rubrik om ”Ann-Maries otäcka upptäckt i räkan väska” (6/7), där den otäcka upptäckten är… en liten fisk av sorten simpa.
Ann-Marie kan ändå sägas ta det hela med ro, jämfört med till exempel Sala-paret Amanda och Sebastian som “skrek direkt” när de gjorde samma fynd (Attonbladet 10/4 -16), och Madeleine från Halmstad som “tycker att det är för jävligt, hur kan det hända?” (SVT Halland 27/7 -18). Som om en förfallen fisk bland skaldjur var en grotesk skandal, och inte, ja, naturens lilla blinkning.
Sådana är lokaltidningens besvikelser. De är ett uttryck för en allmän främlingskap från sammanhanget – och en känsla av maktlöshet inför allt: Här står folk och skakar näven åt livets små ånger. Och även om du faktiskt vet att det inte finns något du kan göra, vill du ändå påpeka att det som hände faktiskt är det helt oacceptabelt.

Läs mer:
Liza Alexandrova-Zorina: Sluta drömma om att ryssarna ska avsluta kriget
Margit Silberstein: Ingen skulle vara lyckligare än jag om antisemiterna hade rätt och förintelsen var en lögn

Lämna ett svar