Långa köer för att ta del av antagningsbesked | Sverige


När antagningsbeskeden släpptes på torsdagsmorgonen stod över 80 000 personer i kö och väntade på att få komma in på hemsidan. Den beräknade väntetiden var “mer än en timme”.

Väl inne på sajten kan du bara använda den i 20 minuter, innan du sparkas ut för att göra plats åt nästa person.

Robin Johansson, enhetschef på Universitets- och högskolerådet (UHR), beklagar de långa väntetiderna och säger att man jobbar på en lösning för att utöka webbplatsens kapacitet. Han förstår att många är sugna på att höra hans besked, men understryker samtidigt att det inte är någon brådska.

– Den 19 juli är sista dagen att acceptera, så det går lika bra att gå in senare idag eller imorgon, säger han.

Rekordnummer upptaget

I år är det 405 000 sökande, vilket är åtta procent fler än hösten 2023, skriver TT.

Drygt 324 000 personer har antagits till högskoleutbildning i höst. Det är en ökning med över 19 000 personer eller drygt sex procent jämfört med hösten 2023, skriver UHR.

– Höstens antagning överträffar det tidigare rekordet hösten 2021 under coronapandemin med nästan fem procent, säger Robin Johansson.

640@60

Strax efter klockan 13 var kön mer än en timme.

Foto: Privat

“Jag har gett upp”

Ariana Forsberg, 50, från Upplands Väsby var en av dem som stod i kö för att se hennes antagningsbrev. Hon hade väntat i över 40 minuter när hon pratade med hufvudstadsbladet.

– Från början var det 100 000 personer framför mig, nu är det 83 000. Men jag hinner inte vänta så länge, man har annat att göra, sa hon.

Hon har väntat länge på beskedet.

– Det är svårt, för du har väntat. Speciellt när man har sökt en rad kurser som är viktiga för att komma vidare i karriären, säger hon som i dag jobbar som sjuksköterska.

Andra lyckades ta sig igenom kön – men stötte sedan på problem.

Eva, 51, som sökt kurser vid Blekinge högskola, stod i kö i en timme och skulle precis logga in med sitt bank-ID, när sidan kraschade.

– Jag har lagt ner det här. Det var ingen idé. De försökte nog förbättra saker, men de tänkte nog inte hela vägen igenom. Det är irriterande, säger hon.

Kom fram och kastades ut

Sebastian Liljedal, 28, från Falun stod i kön i en och en halv timme, när han fick ett mejl att han hade kommit. Men när han klickade på länken i mejlet visade det sig att han hade missat sin plats.

– Det stod bara ”Dina 20 minuter är slut”, så då hamnade jag i kön igen – men på plats 110 000 i kön istället för 70 000 som första gången, säger han som pluggat tidigare.

– Det stod att åtta procent fler hade sökt i år, men jag har aldrig upplevt det här. Inte ens under pandemin var det så här!

Sebastian Liljedal har när han pratar med hufvudstadsbladet vid 14-tiden köat i flera timmar, och tycker att antagning.se har en viss utvecklingspotential.

– Det är nog bättre att de gör det här än att tillgänglighet handlar om vem som har bäst anknytning, som det brukar vara. Men istället för att släppa antagningar samtidigt kanske man ska försöka sprida budskapet, säger han.

Efter nästan tre timmars kö kom Sebastian Liljedal in på platsen.

Sitter du i kö? Tips hufvudstadsbladet!

• Kontakta hufvudstadsbladet på tipsa@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 0790-643 643

• Här kan du läsa mer om hur du tipsar hufvudstadsbladet

Lämna ett svar