Saabs vd tror att Sverige kommer skänka Gripen till Ukraina


I maj stod det klart att regeringen inte kommer att donera några Gripen-plan till Ukraina, åtminstone inte just nu. Bakgrunden var ett beslut i en koalition av flera Nato-länder att istället donera amerikanska F16-plan, som det finns många fler av. De första skickas av Danmark och Nederländerna i sommar.

Saab hade velat se sin Jas Gripen i Ukraina men accepterade beslutet som motiverades med att det är komplicerat att införa två flygplanssystem samtidigt i ett land i krig.
Kort därefter lovade Frankrikes president Emmanuel Macron 200 franska Mirage-plan till Ukraina.
– Jag tyckte det var oseriöst, säger Saabs vd Micael Johansson i dag.

4498a8db 1597 4759 8951 6e76a2b3f121

– Det är inte seriöst att göra ett sådant här drag när man som Nato-land ska stödja den här F16-koalitionen. Ibland undrar jag om det ligger industriella intressen bakom när sådant händer, någon som tror att det här kan vara en intressant marknad.
Du representerar själv en industri, ser du industriella intressen i stödet till Ukraina?
– Absolut, jag ska inte gömma mig under stolen att Ukraina kommer att bli en väldigt viktig marknad för många branscher. Vi måste gå från att donera saker till att teckna kontrakt med Ukraina direkt, som vi har startat, och sedan vidare till att hjälpa dem att bygga upp sin egen tillverkningskapacitet i landet.

Ett Jas Gripen-plan under en övning över Öland 2023.

Hur betydelsefullt är det för Saab om Sverige skulle donera Gripen till Ukraina?
– Det beror på hur man gör. Om Försvarsmakten tar en uppdelning av flygplan och donerar dem till Ukraina innebär det en affär för oss bara om de byts ut. Jag har ingen aning om de gör det. Sedan kan det vara så att Försvarsmakten behöver ett eget flygplan, då måste vi kanske ta fram nya flygplan att leverera till Ukraina, då blir det också en affär.

Men är det inte reklam för andra marknader om Gripen används i Ukraina?
– Många av våra saker som används i Ukraina fungerar fantastiskt där, det är klart att det har en positiv effekt. Om vi ​​kan hjälpa Ukraina att vinna det här kriget och våra grejer bidrar, är det positivt. Men helst vill vi inte ha ett krig, det är ett misslyckande, det är fruktansvärt det som händer.

Micael Johansson säger att Ukraina kommer att bli en mycket viktig marknad för många försvarsindustrier.

Kan det fortfarande bli aktuellt med Gripen till Ukraina?
– Jag ser det inte alls som ett löplopp. Jag hoppas att politikerna fattar ett positivt beslut. Ukraina kan fasa in Gripen efter F16. Då är det lika bra att utbilda piloterna nu, så att man inte tappar tid.
Skulle en donation av Gripen till Ukraina öka sannolikheten för att Saab får bygga Sveriges nästa generation stridsflygplan?
– Jag är ganska övertygad om att vi kommer att få göra det ändå. Det är väldigt svårt att säga efter nio decennier att det inte var viktigt. Det är enormt effektivt, det är väldigt unik kompetens, det är högkvalificerade jobb, det är spin-off-effekter på många företag. Det ger en säkerhetspolitisk dimension i dialogen med andra länder som inte skulle ha setts annars.
Läs mer:
Första F16-planet på väg till Ukraina

Lämna ett svar