Karin Eriksson: Vance eller Rubio? Vicepresidentvalet påverkar Nato


Publiken i Florida hoppades förmodligen på ett tillkännagivande om vicepresidentkandidaten. Det blev istället en utläggning om Nato, när Trump besökte Doral i utkanten av Miami i tisdags, samtidigt som Nato-toppmötet inleddes i Washington.

Trump sa att han inte kände till försvarsalliansen när han blev president, men att det tog honom “två minuter” att inse att USA stod för nästan hela notan. Sedan ställde han hårt mot hårt, och fick Europas medlemsländer att betala mer.
“Hundratals miljoner dollar fortsatte att strömma in”, sa Trump på plats i Doral.

I publiken fanns senator Marco Rubio, som kan bli vicepresident.

I publiken fanns senatorn Marco Rubio, som pekas ut som en av toppkandidaterna till vicepresidentposten.
Nu är det bara dagar kvar till det republikanska konventet i Milwaukee, och Trump måste göra ett tillkännagivande senast på måndag. Men han väntar så länge han kan.
Alla Nato-länder, inklusive Sverige, har anledning att studera tillkännagivandet noggrant. Avståndet i utrikespolitiken är stort mellan några av toppkandidaterna.
Om Trump oroar sig för mellanväljare är den tidigare rivalen Marco Rubio i bra form. Han är mer en traditionell republikan och en klassisk utrikeshök. Han har samarbetat med Hillary Clintons tidigare vicepresidentkandidat, demokraten Tim Kaine, i senatens viktiga utrikesutskott. Förra året var de initiativtagare till en ny lag, som kommer att göra det svårare för en amerikansk president att lämna Nato. De nya reglerna kräver senatens godkännande eller en ny lag från kongressen.
“Vi måste se till att skydda våra nationella intressen och skydda säkerheten för våra demokratiska allierade”, betonade Rubio i ett uttalande när lagförslaget gick igenom senaten.

Riskkapitalisten och författaren JD Vance.

Om Trump segrar och tänker om Trumpismens framtid, ja, då finns det en kronprins från Ohio. Riskkapitalisten och författaren JD Vance har tjänstgjort som statlig senator sedan januari 2023 och har profilerat sig som en av Bidens skarpaste kritiker inom utrikespolitik. Han har anklagats för att ha gjort Putins bud genom att kräva omedelbara fredssamtal om Ukraina.

Tidningen Foreign Policy går inte lika långt i sin senaste granskning av det republikanska partiets “kärlek-hat”-förhållande till Nato. Där placeras Vance och senatorkollegan Josh Hawley i en falang som inte vill att Ukraina ska förlora, utan vill att USA ska minska sitt engagemang i Europa och satsa mer på att möta hot från Kina.
– Det finns många skurkar över hela världen, och jag bryr mig mycket mer om vissa av problemen i Östasien än i Europa, konstaterade Vance i februari.
Men ingen blir upphöjd av Trump utan att först visa att han eller hon är 100 procent lojal mot den republikanska ledaren. Både Rubio och Vance röstade nej när senaten antog det senaste stora biståndspaketet till Ukraina, Israel och Taiwan i slutet av april i år.

North Dakotas guvernör Doug Burgum.

Möjligen föredrar Trump en trogen parhäst som inte kan tävla om rampljuset. Då är North Dakotas guvernör Doug Burgum i bra form. Han har profilerat sig som en stark vän till Israel som beskriver Vita huset som en medbrottsling till Hamas.
Burgum har också målat upp Joe Biden som en diktator. I slutändan är det trots allt striden på hemmaplan som betyder mest för Trump-kretsen.

Fakta.Trumps vicepresidentkandidater

● Senatorerna Marco Rubio och JD Vance har pekats ut som de främsta utmanarna tillsammans med North Dakotas guvernör Doug Burgum.

● Senator Tim Scott har nyligen hamnat i bakgrunden av diskussionerna.

● Kongressledamöterna Elise Stefanik och Byron Donalds samt senator Tom Cotton och Trumps tidigare bostadssekreterare Ben Carson har pekats ut som wild cards i diskussionen.

Lämna ett svar