Dubbelmordet på svenska paret – domen slås fast | Världen


300@60
Backpackers Urban Höglin och Heidi Paakkonen mördades i Nya Zeeland 1989.

Foto: PRIVAT

640@60

Heidi Paakkonen och Urban Höglin på en strand i Nya Zeeland 1989

Foto: PRIVAT / TT NYHETSBYRÅ

640@60

En domstol bekräftar på nytt att David Tamihere mördade två unga svenskar i Nya Zeeland 1989. Här på väg till rättegång 1990.

Foto: TT NYHETSBYRÅ

Svenska backpackers Heidi Paakkonen, 21, och Urban Höglin, 23, från Storfors i Värmland försvann i april 1989 när de vandrade i Coromandels vildmarksområde på Nya Zeelands Nordön.

Efter den största sökinsatsen någonsin i landet hittades Höglins döda kropp efter tio månader. Sedan dess har mordet varit det mest uppmärksammade och kontroversiella brottsfallet i Nya Zeelands historia. Paakkonens kropp hittades aldrig; hon dödförklarades 1996.

David Tamihere, dömd för mord och våldtäkt och på flykt undan rättvisan, dömdes i december 1990 till livstids fängelse för dubbelmordet på det svenska paret – trots hans förnekande.

Avslår hans begäran

Tamihere vidhöll sin oskuld. Under sin tid i fängelse lämnade han in 13 ansökningar om villkorlig frigivning, som alla avslogs. Han beviljades nåd 2010, frigiven efter 20 års fängelse. Han begärde ledighet igen förra året.

En hovrätt avslår nu hans begäran och fastställer än en gång domen, rapporterar Radio New Zealand (RNZ) och andra Nya Zeelands media på torsdag.

Rätten förklarar att den är övertygad “utom rimligt tvivel” att Tamihere, 70, är ​​skyldig – även om det länge har stått klart att ett nyckelvittne gav falska bevis mot honom i den första rättegången för 35 år sedan.

“Detta misstag är inte tillräckligt för att upphäva domen eftersom andra vittnesmål bevisar bortom rimligt tvivel att det var Tamihere som mördade Höglin och Paakonen.” skriver rätten.

Sett med ung blond kvinna

Rätten pekar bland annat på att andra vittnen sett Tamihere tillsammans med en ung blond kvinna och att han använde det svenska parets bilnyckel för att ta deras bil.

Så även om det är omöjligt att veta exakt vad som hände med Heidi Paakkonen anser domarna det bevisat “paret träffade Tamihere i Wentworth där Höglin dödades och Paakkonen kidnappades och fördes till Tararu Creek Road i parets bil”.

Tamiheres advokat Murray Gibson säger till RNZ att han är “mycket besviken” över beslutet och att de tänker överklaga till högre instans.

Polisen är nöjd med domen. Paul Basham, biträdande utredningschef, säger att man är fast besluten att hitta svar för de dödas familjer – och vädjar till mördaren att berätta för honom var Heidi Paakkonens kropp är.

“Berätta för oss var vi kan hitta Heidi”

– David Tamihere är den ende som kan hjälpa till att avsluta detta för Urban och Heidis familjer. Vårt budskap till honom har varit detsamma i mer än två decennier: Du vet var Heidis kropp är och hennes familj har lidit tillräckligt, säger Paul Basham i Ett påstående efter beslutet.

– Berätta för oss var vi kan hitta Heidi och hjälpa hennes familj att nå den stängning de förtjänar, säger han.

Tamihere har sagt att han ångrar mycket han har gjort i sitt liv. Men att han inte mördade svenskarna. Däremot stal han deras bil och tillhörigheter, säger han.

– Jag hade inget med det här att göra. Men jag kan förstå hur upprörda offrens familjer är. Det handlar om principen, jag fick ingen rättvis rättegång, sa han i en intervju.

“Jag gjorde det inte”

Han hävdar att polisen har tillverkat bevis för att lura honom.

Ett nyckelvittne hävdade i rättegången att Tamihere hade berättat för honom i fängelset att han mördat det svenska paret. Vittnet dömdes senare för mened – och det är bara en av flera kontroversiella delar av bevisningen mot Tamihere.

– Jag gjorde det inte, säger David Tamihere till 1news på torsdag.

Lämna ett svar