Billström: Rysslands skuggkrig har kommit för att stanna


Rysslands skuggkrig, eller hybridkrig som militären brukar kalla det, har varit ett stort samtalsämne på Natos toppmöte i Washington.
Höga NATO-tjänstemän rapporterar om en aldrig tidigare skådad upptrappning av Rysslands hybridkrigföring i Europa under de senaste sex månaderna. Det inkluderar sabotage och mordbrand. “Ryssland försöker skrämma våra allierade”, säger en högre Nato-källa.

Ett lager i östra London sattes till exempel i brand i mars och två män har åtalats anlagd brand och samarbete med rysk underrättelsetjänst. I Polen misstänker regeringen att Ryssland ligger bakom en mordbrand i ett stort köpcentrum i maj. Ryssland har också provocerat sina grannländer, till exempel genom att flytta gränsmarkeringarna i floden som skiljer Ryssland och Estland åt.
– Så här kommer du att bete dig. De kommer att försöka utmana oss eftersom Ryssland anser oss ovänliga stater och kommer att dimensionera sin politik därefter. Och vi måste göra samma sak åt andra hållet, säger Tobias Billström.
– Vi har haft diskussioner mellan Nato-länder i olika konstellationer om detta, säger Sveriges utrikesminister Tobias Billström och säger att alla de baltiska stater som tillhör Nato har ett underrättelseutbyte och är överens om att peka ut Ryssland när det är möjligt.
– Om vi ​​har bevis för att det är en stat som har gjort det här, och som vi kan namnge, då ska vi inte vara rädda för att göra det, säger Tobias Billström
– Vi vill visa att “vi ser vad du gör och tror inte att du kommer undan med det”.

Sverige och resten av Nato måste vänja sig vid ryskt beteende, säger Billström.

Polens utrikesministrar och Litauen sa i ett offentligt evenemang vid NATO-toppmötets sida att rysk mordbrand och mord inte borde kallas hybridkrigföring utan terrorism och mötas av NATO i enlighet därmed.
Tobias Billström menar att olika ryska åtgärder måste bemötas på olika sätt.
– Ibland måste man också visa huvudet kallt. Ryssland vill att vi ska springa runt och vara nervösa. Ryssland vill att vi så fort något händer slår på stora trumman och jagar oss själva och oroar våra befolkningar. I vissa avseenden bör vi göra precis tvärtom. Så jag vill inte skriva ut ett recept som ska användas för alla situationer.
– Men vi måste vara väldigt tydliga med att säga till motståndaren vi har att vi vet vem som ligger bakom det här.

Billström säger att Sverige och resten av Nato måste vänja sig vid det ryska beteendet, för det kommer att fortsätta.
– Det kommer att vara aktiviteter riktade mot oss som kommer att se olika ut beroende på vilken stat och vilket sammanhang som gäller. Ryssland kommer att försöka testa gränserna eftersom det är så den ryska stadsledningen fungerar.
Tror du att Ryssland kommer att använda våld när de testar gränserna?
– Ja, du har ett väldigt tydligt exempel på det här. Novichok-attacken i Salisbury i Storbritannien, där ett helt samhälle utan betänkligheter försattes i livsfara genom att dumpa en flaska med ett extremt potent nervgift i en papperskorg, säger han och syftar på ett mordförsök 2018.
– Vi behöver is i magen, kallt huvud men en medvetenhet om att vi lever i nya tider med en granne som kommer att vara antagonistisk i framtiden. Och det gäller även om Ryssland förlorar kriget i Ukraina. Under de kommande decennierna kommer Ryssland att vara hämndlysten mot omvärlden. Och vi måste också anpassa våra egna samhällen och vårt eget tänkande därefter.

Lämna ett svar