Israels armé i egen utredning: misslyckades med att skydda kibbutz där över 100 dödades9ed62d0e 0472 4b07 85b1 0aaf62d0487b

Över 100 människor dödades i kibbutzen och 30 togs som gisslan under Hamas-attacken den 7 oktober. Be’eri, som ligger bara några kilometer från gränsen till Gaza, drabbades hårdast.
I den första delen av utredningen uppger den israeliska armén att flera misstag gjordes i försvaret av kibbutzen under Hamasattacken som utlöste kriget.
Militären har fått skarp kritik för att det tog lång tid att komma till platsen. När soldaterna väl anlände var de oförberedda och operationen oorganiserad.

Utredarna bekräftar “att armén misslyckades i sitt uppdrag att skydda invånarna” i Be’eri, rapporterar israeliska medier, och att militären inte var beredd på att flera olika platser skulle attackeras samtidigt.
Militära utredare drar slutsatsen att inga civila i byggnaden skadades av stridsvagnsbranden. Två civila utanför byggnaden träffades dock av splitter, står det i rapporten.
Totalt föll omkring 1150 personer offer för terrorattacken, majoriteten av dem civila, och över 200 personer togs som gisslan, rapporterar TT.
Detta är den första av flera delrapporter om militärens agerande den 7 oktober.
Texten är uppdaterad.

Lämna ett svar