Kenyas president Ruto sparkar nästan hela sin regering


Det östafrikanska landet har skakat den senaste månaden av protester som utlösts av ett omfattande paket med skattehöjningar, som behövs för att dra landet ur en hotande skuldkris. I slutet av juni försökte unga demonstranter sätta eld på parlamentet när de försökte stoppa de kontroversiella skattehöjningarna.
President William Ruto, som har styrt landet i snart två år, valde att dra tillbaka skattehöjningarna, trots att de redan klubbats av parlamentet. Men protesterna har fortsatt och har kommit att handla om korruption och misskötsel snarare än skattetryck. Det är inte bara Ruto som ungdomen har vänt sig emot, utan hela det politiska etablissemanget som under många år levt gott på allmänhetens bekostnad.
Nu väljer Ruto att avsätta nästan hela sin regering. Endast utrikesminister Musalia Mudavadi och vicepresident Rigathi Gachagua överlever den omfattande utrensningen. Vicepresidenten väljs tillsammans med presidenten och kan enligt grundlagen inte avsättas på detta sätt.
– Målet är att etablera en regering med bredare stöd, sa Ruto på torsdagen i ett tv-sänt tal.

Det kommer också att finnas en mindre och effektivare regering, lovar Ruto som bjöd in till dialog med ungdomen som saknar en självklar ledare.
Anledningen till det dramatiska beslutet är att Ruto behöver nytt politiskt kapital för vad som kan bli stormiga år framåt.
Kenya är djupt skuldsatt och använder tre fjärdedelar av sina skatteintäkter att betala ränta på statsskulden, som har vuxit kraftigt det senaste decenniet. Detta förklaras av att skatteintäkterna är mycket låga i en internationell jämförelse och att en stor del av kenyanerna knappt betalar någon skatt alls, utöver moms. I landet samlas cirka 17 procent av BNP in i skatter, jämfört med cirka 25 procent i länder i södra Afrika och över 40 procent i många europeiska ekonomier.

Ruto lämnar pallen efter torsdagens uppträdande.

Skattehöjningar är nödvändiga för att landet ska undvika att misslyckas med sina lån, vilket skulle utlösa en ekonomisk och politisk kris som är mycket värre än den är idag.
Ghana, i Västafrika, hamnade i en sådan situation för ett par år sedan och blev ekonomiskt konkurs. Då tappade valutan 80 procent av sitt värde mot den amerikanska dollarn och landets ekonomi har varit i fritt fall sedan dess. Ghana hade dock lite motvind då landet var bättre skött och mer ekonomiskt välmående på grund av tidigare oljeintäkter.
Kenya har inte denna lyx och inställda betalningar kan skapa mycket mer politisk oro och missnöje bland den bredare befolkningen, utöver de tiotusentals unga människor som har demonstrerat de senaste veckorna.

Lämna ett svar