Hon hade ingen försäkring då huset började brinna i Huddinge


Flera familjer var i huset på midsommardagen när det började brinna kraftigt. Brandmännen kunde inte kontrollera branden och huset brann ner till grunden. Många av invånarna lämnades hemlösa, inklusive Kamila Omiotek, 27, och hennes familj.
– Vi förlorade allt, säger hon.

Kamila hade precis vaknade med sin ettåriga dotter Zofia av att hon plötsligt fick ett sms.
– Det var från min man som rökte ute. Han sa att något brinner.
En granne knackade på, Kamila öppnade dörren och såg rökutvecklingen. Hon lindade in sin dotter i en filt och sprang ut. Hon lyckades skaffa lite kläder till Zofia och deras pass.

Kamila lyckades rädda några av sin dotters kläder och deras pass.

Bild 1 av 2

f50044fa eea6 4f0d bfe8 ddeae256a36f

Bild 2 av 2

– Jag ringde 112 och då hörde jag en explosion. Jag skakade mycket, jag hade Zofia i famnen. Jag var rädd men jag behövde vara stark för henne. Hon var själv i chock, men när jag var lugn var hon också lugn.
Räddningstjänsten kom till platsen och påbörjade släckningsarbetet. Kamila körde Zofia till sin farfar innan hon återvände till det brinnande huset i hopp om att hämta sina tillhörigheter.
– Jag var i chock, när vi kom fram hade branden spridit sig till taket. Det värsta var när jag såg elden sprida sig till vår del av huset. Jag trodde att vi har förlorat allt.

Huset brann ner och tillsammans med det försvann familjens minnen och trygghet.
– Alla Zofias kläder från när hon var liten och alla bilder. Vi kan få tillbaka alla materiella saker, men inte våra minnen. Det är det mest smärtsamma.

Det började brinna och Kamila sprang ut med dottern Zofia i famnen.

Polisen inledde en förundersökning om grov allmänfarlig vårdslöshet. Men ärendet är avslutat.
Kamila och hennes familj hade ingen hemförsäkring. De får därför ingen ersättning för sina förlorade föremål.
– Vi trodde att vi skulle flytta snart så vi tecknade ingen försäkring. Vi vill ha ett barn till, och då skulle vi flytta till ett större ställe. Jag är också mammaledig och får inte så mycket ersättning.
Ångrar du dig?
– Ja, det var vårt fel. Det var vårt fel att vi förlorade allt och jag skyller inte på någon annan än oss själva.

Drygt tre procent av Sveriges befolkning, upp till 400 000 individer, saknar hemförsäkring, enligt SCB.

Flera familjer lämnades hemlösa efter branden.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Kamila och hennes sambo gifter sig i Polen om cirka två veckor. Innan branden beställde hon flera bröllopsklänningar på Klarna, planen var att se vilken hon ville ha och sedan lämna tillbaka resten. Men klänningarna brann upp tillsammans med huset.
– Vi ska gifta oss snart men vi har inga ringar. Alla våra kläder brann upp, jag har ingen klänning och min man har ingen kostym. Jag ska försöka låna en klänning i Polen.
Hur mår du?
– Jag har blivit galen, jag glömmer allt. Men jag måste vara stark för Zofia. Jag kan inte visa henne att något är fel. Jag måste vara lika glad för hennes skull som alltid. Det är jobbigt och smärtsamt, jag har tappat allt. Jag gråter ibland på nätterna när hon sover.

Under midsommardagen brann huset ner i Huddinge.

Sedan branden har familjen fått hjälp av många människor. De har fått kläder och annat de behöver. De har också fått hjälp med att hitta en ny bostad, den första oktober kan de flytta in i sin nya bostad, men tills dess behöver de hitta ett tillfälligt boende.
– Vi har fått bo hos min mans pappa, men det är trångt och vi kan inte stanna där. Vi behöver allt. Vi har ingen köksutrustning och annat till vårt nya hem.

Lämna ett svar