Jessica satte in ballong i magen – fick hjärtstopp | Sverige


640@60
Jessica Krusell Gustafsson dog två dagar efter att hon fått en magballong insatt.

Foto: Privat

Våren 2023 vände sig Jessica Krusell Gustafsson, 51, till Gastrokliniken i Malmö för att föra in en ballong i magen för att gå ner i vikt.

Två dagar senare kollapsade hon i sitt hem. Maken Kent Gustafsson var där och tog emot henne, men Jessicas liv gick inte att rädda.

Obduktionsrapporten visade ett fem centimeters hål i magen, lungorna var fyllda med vätska och hjärtat hade stannat. Jessicas fall är ett av åtta som SVT hufvudstadsbladet Skåne granskats där kvinnor drabbades av svåra komplikationer efter att ha fått en ballong insatt på samma klinik.

Kent Gustafsson själv kan inte förmå sig att prata om Jessicas död, men vill att det ska uppmärksammas.

Jessica beskrivs av bästa vännen Linda Berggren som en omtänksam person som ville hjälpa de som hade det svårt.

– Vi följde varandra genom livet. Hon hade ett stort hjärta för de svaga och var en väldigt populär person i alla sammanhang där hon jobbade, säger hon.

Jessica älskade djur och räddade många vilda katter. Hon arbetade bland annat med att hjälpa människor med psykisk ohälsa och missbruksproblem.

– Hon var väldigt bra på det. Många andra orkade inte jobba i den rollen, men hon hade en lugnande effekt.

Magballong

Metoden “magballong” innebär att en ballong sänks ner i magsäcken genom matstrupen, där den fylls med vatten eller luft för att dämpa hungern och främja viktminskning.

Till skillnad från procedurer som gastric bypass och gastric sleeve är det inte ett kirurgiskt ingrepp.

Den används främst av privata kliniker och kan kosta upp till 70 000 kronor.

Läkemedelsverket har tidigare varnat för metoden på grund av risken för biverkningar som tarmarritation, och även kritiserat kliniker som utför den på grund av bristande information till patienterna.

Källa: Läkemedelsverket/Dagens medicin

“Hon var väldigt envis”

Kvällen efter ballongingreppet tog Jessica kontakt med kliniken och berättade att hon hade kräkts och misslyckats med att hålla nere tabletterna som hon skulle, enligt anhöriga som sett journalanteckningarna.

Dag två har de kontakt igen och Jessica fick rådet att dricka klara vätskor. Hon fick också ett recept på nya tabletter. Läkaren förklarade då att magkolik, illamående och kräkningar är vanliga biverkningar, att det inte var panik och att Jessica borde “ta det lugnt”.

Lite senare samma dag skickade Jessica sitt sista meddelande där hon skrev att hon hade så ont att hon låg ner och skrek.

Gastroklinik menar å sin sida att de haft kontakt via telefon innan Jessicas tillstånd förvärrades.

“Kliniken rådde patienten att ta medicinen och vätskan en dag innan detta alarmerande meddelande. Inte timmar innan hennes kollaps.” skriver de i en kommentar till hufvudstadsbladet.

Jessicas sista meddelande om hur hon mådde måste ha kommit några timmar innan hjärtat stannade. Då kunde inte kliniken få tag i henne, säger de.

640@60

Jessica Krusell Gustafsson tillsammans med sin man Kent Gustafsson.

Foto: Privat

Jessica hade en “extremt hög” smärttröskel

Jessica, som led av endometrios, var van vid smärta. Linda Berggren tycker att det är anmärkningsvärt att läkare som kände till hennes historia inte tog oron på allvar.

– Hennes smärttröskel var extremt hög, men när hon till och med säger att “jag skriker av smärtan” förstår man att något måste ha varit fel.

Hon är inte säker på varför vännen valde att göra ingreppet.

– Om hon hade berättat för mig eller resten av familjen hade vi alla sagt “Nej, för guds skull”. Men hon var väldigt envis, bestämde hon sig för något så genomförde hon det.

Andra har drabbats

Ivo har tidigare identifierat brister i klinikens arbetssätt i fyra fall, enligt SVT hufvudstadsbladet Skåne. Det gäller journalföring, att kliniken gjort insatser på personer som inte var så överviktiga att det var nödvändigt samt bristande läkarundersökningar.

Kliniken påpekar dock att Ivo inte har gått vidare med någon av anmälningarna som rör de åtta kvinnor som genomgått ballongoperation.

”Ivo-besluten gällde fall som inträffade för över tre år sedan, där ett annat medicinskt team var aktivt“, skriver kliniken i en kommentar.

Torsten Olbers, professor i kirurgi och expert på viktminskningskirurgi, säger samtidigt att han är övertygad om att det var ballongen som skavde upp Jessicas mage.

– Jag anser det utan tvekan att utan magballongen hade hon inte dött, säger han till SVT hufvudstadsbladet Skåne.

lex Maria-anmälda

I en lex Maria-anmälan våren 2024, ett år efter Jessicas död, skriver kliniken att magballongen kan vara en bidragande orsak till hennes död, men att de inte kan utesluta att hålet som uppstått på magen berodde p.g.a. hjärt- och lungräddningen som gjordes på henne.

Linda Berggren upplever att ingen har tagit ansvar för det som hände Jessica, och vill uppmärksamma hennes fall så att ingen annan drabbas. Hon hoppas ändå att det ska väckas någon form av åtal mot kliniken.

– Det känns som att vi tappade Jessica två gånger. Vi kan inte få tillbaka henne, men vi kan få någon slags upprättelse för att de faktiskt gjorde fel. Och att ingen annan ska gå igenom något liknande, säger hon.

Lämna ett svar