Den äldsta systern till den sicilianska maffiabossen Matteo Messina Denaro, även kallad ”den siste gudfadern”, döms till 14 års fängelse.


Rosalia Messina Denaro, syster till en av de mest ökända ledarna för den sicilianska maffian, Matteo Massimo Medina, greps i mars 2023, kort efter att italiensk polis grep hennes bror, som då var på flykt i 30 år, skriver Tendera.
I torsdags dömdes maffialedarens äldsta syster till 14 års fängelse efter att ha funnits skyldig till att ha ansvarat för sin brors kommunikation med andra Cosa Nostra-medlemmar under de många år han varit på flykt. Vid gripandet hittade polisen bland annat ett antal papperslappar, “pizzini”, gömda i ett stolsben i hennes hem, skriver La Sicilia.
Sedlarna används som kommunikationsmedel inom maffian för att slippa spåras av polisen via mobilsamtal och sms. Genom “pizzini” ger medlemmarna varandra order och instruktioner, ibland i form av koder. Några av lapparna som hittades gömda i Rosalia Messina Denaro innehöll också namnen på misstänkta maffiamedlemmar, kodnamnet “körsbäret”, “politikern” och “parmesanen”, som därmed kunde kommunicera med Cosa Nostra-ledaren.

Gripandet i Januari 2023 av brodern Matteo Messina Denaro fick enorm uppmärksamhet i Italien.
Messina Denaro, som också kallades “den siste gudfadern”, ansågs av många vara den sista av Cosa Nostras ledare som kände till organisationens alla hemligheter, och inte minst namnen på de som var inblandade i den sicilianska maffians brott under det förflutna. 40 år.
Han låg också själv bakom några av de mest uppmärksammade fallen, som de brutala morden 1992 på domaren Giovanni Falcone och hans kollega Paolo Borsellino, som väckte stor ilska bland många italienare. Falcone och Borsellino, båda specialiserade på maffiarelaterad brottslighet, dödades med bara månaders mellanrum när två kraftfulla sprängämnen detonerade i Siciliens största stad Palermo.

En fasadmålning av domarna Giovanni Falcone och Paolo Borsellino, som dödades av den sicilianska maffian Cosa Nostra 1992.

Messina Denaro, som också kallades Diabolik eller “U Siccu” – den magra – var också inblandad i kidnappningen och mordet på en tolvårig son till ett vittne i Falcone-fallet. Han ska bland annat ha sett till att pojken hölls fastkedjad i två år på olika platser på Sicilien för att sätta press på sin pappa – innan han beordrade att tolvåringen skulle strypas och sedan lösa upp hans kropp i syra.
Till en vän ska Messina Denaro också senare ha skryt med att han “kunde fylla en kyrkogård med alla människor jag har mördat”, skriver La Stampa.
1993 gick Cosa Nostra-chefen under jorden och dömdes i sin frånvaro till livstids fängelse för flera mord och mord.

Vid det noterade gripandet på ett sjukhus i Palermo i januari 2023, upptäcktes att Matteo Messina Denaro hade bott i flera år i den lilla staden Campobello di Mazara, nära sin hemstad Castelvetrano, där han levde ett helt vanligt liv under namnet Andrea Bonafede.
Under sin tid i staden besökte han stadens restauranger och barer – och hade även roligt med att spela spelautomater.
Efter gripandet förklarade Messina Denaro i ett förhör att han bestämde sig för att lämna sitt liv på flykt efter att ha drabbats av cancer.
– Jag följde ett gammalt judiskt ordspråk som lyder: “Om du vill gömma ett träd, plantera det i skogen”, sa han skriver La Repubblica.
Rosalia Messina Denaro är den äldsta av Cosa nostra-ledarens fyra systrar. Hennes son Francesco, som sägs ha varit maffialedarens favorit bland sina syskonbarn, avtjänar för närvarande ett 16-årigt fängelse för umgänge med maffian. En annan av Matteo Denaros systrar dömdes 2013 till ett 14 års fängelsestraff.
Läs mer:
“Den siste gudfadern” fångad efter 30 års jakt
Efter gudfaderns död – vem tar nu kontroll över maffian?

Lämna ett svar