Byggen av vindkraftverk skapar små kalhyggen – hufvudstadsbladet


00c76a26 ea82 4f3e a859 7d5b415921f800c76a26 ea82 4f3e a859 7d5b415921f8

“…när man bygger vindkraftverk byggs rejäla skogsvägar, anslutande diken och ledningsgator. Själva byggarbetsplatsen är som ett kalhygge i sig”, skriver signaturen Skogschefen.

Bild: Martin Wik

För det första kommer ett kalhygge att växa upp till ny skog efter några år, det kan vi vara helt säkra på. Det kan ta olika lång tid beroende på kreditvärdighet. Så ingen större skada har skett, naturen tar hand om kretsloppet.

För det andra, när man bygger vindkraftverk byggs stora skogsvägar, anslutande diken och ledningsgator. Själva byggarbetsplatsen är som en glänta i sig.

Allt detta tillsammans blir ett hyggligt kalhygge som kanske ingen tänker på, som hugger upp skogen till ett asymmetriskt rutnät för mycket lång tid framöver, tills något ännu bättre energisystem uppfinns. På många håll kan det finnas stora vindkraftsparker med 70-80 anläggningar. Det blir alltså 70–80 kala snitt!

Dessutom finns det en ekonomisk faktor inblandad i detta problem. Markägarna, både stora företag och små privatpersoner, får hyfsat betalt per arbete så de har nog svårt att säga nej skulle jag tro. Dessutom får de gratis skogsvägar på köpet.

Då kommer estetiken långt ner på listan. Så vi får leva med det är jag rädd.

Skogsförvaltaren

Lämna ett svar