Förmaksflimmer anses vara en vanlig sjukdom bland äldre.
Tillståndet ökar risken avsevärt för allvarligare besvär, trots att över 127 000 personer beräknas ha flimmer utan att veta om det.
– Om du har förmaksflimmer är risken för stroke ungefär fem gånger högre. Därför vill vi hitta dessa individer.
Över 10 procent av personer över 70 år har förmaksflimmer. Obehandlat förmaksflimmer gör att risken för stroke är fem gånger högre, det kan också leda till hjärtsvikt.
Vid förmaksflimmer rasar och slår hjärtat både hårt och snabbt. Det som händer är att hjärtats elektriska impuls störs. Det flimrar. Vilket gör att blodet inte pumpas lika bra.
– Hjärtat slår oregelbundet snabbare när man har förmaksflimmer. Det kan kännas som att en fisk ligger och slingrar sig i bröstet.
Det finns 127 000 personer med oupptäckt förmaksflimmer, enligt flimmerrapporten från Svenska Hjärt- och Lungförbundet. Men det finns enkla sätt att ta reda på om du har förmaksflimmer.
– Det är viktigt att fånga upp det här när det är problem. Det gör man om man kommer till vårdcentralen och lyssnar på hjärta och lungor och tar ett blodprov. Då brukar vi ta ett vanligt EKG där. Om du inte ser något där tar du ett långtids-EKG.
Hur ser flimmer ut på kurvan?
– Eftersom det är fullständigt kaos i förmaksflimmer får man ingen ordnad elektrisk kurva. Det är taggigt. Det ser ut som ett dagisdisco, det är ingen ordning alls.
Om EKG visar oregelbunden hjärtrytm påbörjas behandling för att förebygga allvarligare besvär.
Då ska du söka vård
Om du känner att du blivit mer andfådd det senaste halvåret eller att du har hjärtklappning som kommer och går är det dags att kontakta vårdcentralen.
Finns det riskgrupper?
– Det som gör att man får det här är en omstrukturering av hjärtat som kan ske med åldern, men är vanligare vid andra kardiovaskulära tillstånd som högt blodtryck, hjärtklaffsjukdomar och hjärtsvikt. Du har också en ökad risk om du har diabetes, rökning, kraftig fetma och även om du dricker för mycket alkohol.