Forskning: Därför får du huvudvärk av dyra viner | Sverige


Fenomenet rödvinshuvudvärk har länge förbryllat forskare. Vad gör att vissa människor alltid får huvudvärk efter bara en liten mängd rött vin?

Nu har en forskargrupp vid ett universitet i Kalifornien kommit fram till att det beror på antioxidanten quercetin. Antioxidanter, som finns i frukt och grönsaker, tros skydda oss mot sjukdomar. Men i kombination med alkohol kan det även utlösa huvudvärk hos vissa. Detta gäller särskilt quercetin.

Illamående och huvudvärk

Antioxidanten finns i skalet på druvorna och säljs bland annat som ett kosttillskott för att stärka immunförsvaret. Men tillsammans med alkohol bildar det restprodukter som kan orsaka illamående och huvudvärk. Och ju mer sol druvorna utsätts för, desto mer quercetin bildar de, visar studien.

Vissa exklusiva röda viner kan innehålla upp till fem gånger mer av ämnet än de som är gjorda av druvor odlade på en skuggig plats.

“En allmän tumregel är att billiga röda viner innehåller mindre quercetin än dyra eftersom de druvorna inte får lika mycket sol som exklusiva druvsorter”, säger vinkemist Andrew Waterhouse, som är huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Studien publiceras i Scientific Reports.

Edward Blom: Erbjud detta om du vill förföra

Krögaren ger sina bästa tips på vad som passar en romantisk kväll.

Lämna ett svar