Argentinas vicepresident Victoria Villarruel förnekar militärdiktaturen


Tidigare har det funnits en konsensus mellan högern och vänstern i Argentina om vad som hände under diktaturen mellan 1977 och 1983, då militärjuntan torterade och dödade uppemot 30 000 politiska motståndare. Flera av offren släpptes från flygplan och helikoptrar över Rio de la Plata. På torget Plaza de Mayo i centrala Buenos Aires har de så kallade Galna mammorna samlats i flera decennier för att samhället inte ska glömma deras försvunna barn.
Javier Mileis vicepresident, den 48-åriga advokaten Victoria Villarruel, vill ändra på den historieskrivningen. Hon är dotter till en överstelöjtnant och tycker inte att diktaturen var en diktatur. Hon menar att försvarsmakten var i krig med radikala vänstergerilla som försökte störta samhället och vill istället lyfta fram militär, polis och politiker som fallit offer för gerillans bomber.

Victoria Villarruel och Javier Milei på valvakan.

Foto: Diego Lima/AFP

Det tycker Villarruel de senaste tjugo årens regeringar har svartmålat och “demoniserat” människor i uniform. Även om militären medgav att 22 000 människor föll offer under juntaåren, tror Villarruel att endast 8 753 dödades. Hon räknar bland annat inte in offren som begick självmord i sina celler för att de ville undvika att bli torterade. Istället fokuserar hon på dem som fallit offer för motståndsrörelsen. Hon tror att Argentinas vänstergerilla dödade 1 094 militärer, poliser och politiker under 1970-talet.
Argentinska människorättsaktivister beskriver Villarruel som en mycket konservativ, högerextrem advokat som vill skapa amnesti för militären som dömts och fängslats för övergrepp under diktaturen. När Villarruel svors in som parlamentariker för sitt och Mileis högerextrema parti La Libertad Avanza för två år sedan valde hon att ägna sin mandatperiod åt polisen och militären som dog under diktaturen.
– För terrorismens offer, sa Villarruel.

Hon har nära band till det spanska högerextrema partiet Vox, och har påverkat Javier Milei i frågan om att relativisera och förfalska juntaårens historia.
– Vi är emot den snedvridna historiesynen. Enligt vår uppfattning var det krig på 1970-talet och i det kriget begick de väpnade styrkorna övergrepp, men vänsterterroristerna dödade också människor, placerade bomber och begick brott mot mänskligheten. Det var inte 30 000 som försvann. Det var 8 753, har Javier Milei sa i en intervju.

Eugenia Mitchelstein

Foto: Anita Pouchard Serra

Den 10:e december han kommer att sväras in som president i Argentina och många är oroliga över hur han, som bara har två års politisk erfarenhet, ska kunna styra ett land med 46 miljoner invånare. Om Milei av någon anledning inte kan fullfölja sin mandatperiod kommer Victoria Villarruel att ta över styret i Argentina.
– Då kan vår demokrati vara hotad, säger statsvetaren Eugenia Mitchelstein till DN.
I en intervju inför valet var Villarruel tydlig med vad hon och Milei vill göra om de vinner.
– Vi kommer att ta itu med flera idéer som tidigare inte fick ifrågasättas, sa Villarruel till radiokanalen Cadena 3 i Cordoba, Argentinas näst största stad där 74 procent av väljarna valde Milei som president.

Träffade tidigare diktatorn i fängelset

Namn: Victoria Eugenia Villarruel.

Ålder: 48 år.

Familj: Ingen partner, inga barn. Dotter till en överstelöjtnant. Hon besökte Argentinas före detta diktator Jorge Videla i fängelset innan han dog.

Aktuell: Argentinas nya vicepresident. Förväntas bli försvarsminister i regeringen.

Historia: I september utsåg Unesco sjöhögkvarteret ESMA i Buenos Aires till ett världsarv. Det var här som de flesta politiska oliktänkande torterades och dödades under diktaturen. Man antar att det var på ESMA som svenskan Dagmar Hagelin togs innan hon dödade. Marinens officer Alfredo Astiz dömdes 2017 till livstids fängelse för att ha mördat henne.

Lämna ett svar