Prideflaggan i Dala-Floda!   – hufvudstadsbladet


Falska premisser smyger ofta in i våra samtal på olika sätt. Ibland är det ren okunskap som leder oss vilse, ibland är det medvetna försök att manipulera sanningen. Föreställ dig en diskussion där någon begår ett hattrick av falska premisser: För det första hävdar personen att i ett litet samhälle, som Dala-Floda, som är öppet och välkomnande, finns det inget behov av en prideflagga, prideflaggan och sydstatsflagga är samma sak, Sverige är en demokrati och därför bör vi också låta antidemokratiska röster höras. Så sydstatsflaggan måste också vaja i vinden om prideflaggan gör det.

Pridetåg i Dala-Floda. Pridetåg i Dala-Floda.

Öppna bilden i helskärmsläge

Foto: Helene Kolseth

Annons

Genom att aktivt välja symboler som prideflaggan, som representerar jämlikhet och inkludering, sänder vi en stark signal om de värderingar vi vill att vårt samhälle ska stödja och sträva efter.

Annons

Att diskutera baserat på falska premisser är som att bygga ett hus på en grund av sand. Premisserna är grundpelare för antaganden som stödjer våra resonemang och slutsatser. Om inläggen är svaga eller felaktiga riskerar hela strukturen att kollapsa eller ännu värre: ge oss ett förvrängt perspektiv på verkligheten. För att undvika att hamna i dessa fällor behöver vi våga ställa frågor och ifrågasätta våra egna och andras förutfattade meningar.

Luckas in folkbildning kan lätt täppas till genom att söka efter tillförlitliga källor. Låt oss besöka några av dem på internet för att granska resonemanget ovan.

Enligt val.se så många som var fjärde person i Dala-Floda röstade på ett antidemokratiskt parti i riksdagsvalet 2022. Att visa solidaritet med utsatta grupper genom att hissa prideflaggan under sommaren stärker inte bara dessa grupper, det visar också att det finns många av oss i området som värnar om mångfald och acceptans oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.

wikipedia.se existerar artiklar om historien om både prideflaggan och konfederationsflaggan. Medan den förra representerar inkludering och jämlikhet, har den senare en historisk koppling till rasism och segregation. (Att svenska raggare använder södra flaggan för att markera motstånd mot regeringen är en parentes.) Genom att hissa prideflaggor visar vi vårt stöd för alla människors rätt att vara sig själva utan rädsla för diskriminering. Detta främjar en kultur av respekt och förståelse, vilket är avgörande för att bygga ett samhälle där alla kan känna sig trygga och accepterade. Den konfedererade flaggan bär på en mörk historia kopplad till slaveri, rasism och splittring. Flygande sydstatsflaggor kan därför uppfattas som ett stöd för dessa värderingar, vilket är skadligt för samhällsrelationer och social rättvisa.

Annons

Annons

Sverige är ett demokratiskt styrt land, men vi gör klokt i att inte ta demokratin för given. Ett av demokratins dilemman är att den förutsätter allas rätt att fritt uttrycka sina åsikter, oavsett vilken åsikt det är. I vår tid viskar antidemokratiska krafter i maktens öra och får mer och mer uppmärksamhet för sina idéer. Dessa idéer leder till splittring, oro, inskränkningar av mänskliga rättigheter och i förlängningen till en försvagad demokrati.

En av förutsättningarna för en stark demokrati är att alla människor har samma rättigheter och är lika inför lagen. Att alla människor ska ha samma rättigheter är också en av grundpelarna i Priderörelsen. Genom att aktivt välja symboler som prideflaggan, som representerar jämlikhet och inkludering, sänder vi en stark signal om de värderingar vi vill att vårt samhälle ska stödja och sträva efter. Det visar också en medvetenhet om historiska orättvisor och en vilja att lära av historien för att undvika att upprepa dess misstag.”

Jenny Hedin

Frilansskribent

Lämna ett svar