Om arbetslösheten under en tremånadersperiod är 0,5 procentenheter högre än den lägsta nivån under de föregående 12 månaderna tyder det på att ekonomin är i recession.
Regeln är uppkallad efter ekonomen Claudia Sahm, som utvecklade den när hon arbetade för den amerikanska centralbanken Federal Reserve 2019. Och det är alltså kalkylen som av många anses ligga bakom den dramatiska börskraschen.
Historiskt pålitlig
Kravet på Sahm-regeln uppfylldes i fredags, då nya siffror för den amerikanska arbetslösheten visade att den steg från 4,1 procent i juni till 4,3 procent i juli.
Regeln har gällt för varje amerikansk lågkonjunktur sedan 1970-talet – men Claudia Sahm själv anser att man inte ska blint följa den.
– Den här tiden kan verkligen bli annorlunda, säger hon till Fortune.
Hon menar att arbetslösheten nu har påverkats av många faktorer, som ökad invandring, och påpekar att hushållens inkomster fortfarande växer.
– Ingen ska vara i panikläge i dag, även om det verkar som att vissa kan vara det, säger hon till tidningen och påpekar att lågkonjunktur betyder mer än bara hennes eget styre.
– När jag gör en bedömning av ekonomin – var den är och vart den är på väg – ser jag långt bortom Sahm-regeln.
Flera faktorer
Regeln innebär därför ingen definitiv lågkonjunktur. Samtidigt säger hon att det är ett dåligt tecken på att regeln är uppfylld, eftersom den har varit så historiskt korrekt.
Claudia Sahm har en lång karriär som ekonom och har förutom sitt arbete på Federal Reserve arbetat som ekonomisk rådgivare till Obama-administrationen och varit chef för Washington Center for Equitable growth think tank. Hon är för närvarande chefsekonom på New Century Advisors.
Hon tycker att Federal Reserve borde ha sänkt räntorna, istället för att hålla dem oförändrade på 5,25-5,50 procent, vilket beslutades i onsdags. Hon tror dock att räntan kan sänkas redan i september, enligt Fortune.